Izviđači predali Betlehemsko svjetlo mira ispred Zagrebačke katedrale: Zadaća je svih širiti mir među ljudima

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske donio je u nedjelju po 28. put Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatsku, predavši ga rektoru Zagrebačke katedrale msgr. Josipu Kuhtiću uz poruku da je zadaća svih širiti mir među ljudima.

Izaslanici Saveza izviđača Hrvatske tradicionalno donošenje Betlehemskog svjetla mira u Zagrebačku katedralu, zbog pandemije koronavirusa i zatvorene Katedrale, u nedjelju su ga ispred Katedrale predali rektoru Kuhtiću. Istaknuli su da paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadaća svih širiti mir među ljudima.

Tradicionalnom donošenju Betlehemskog svjetla mira nazočio je i njegov pokrovitelj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Betlehemsko svjetlo simbol je mira, dobra, vjere, ljubavi. Od 1992. godine ono dolazi u našu domovinu zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske, pa i ovoga puta zahvalan sam im što su nastavili ovu tradiciju”, kazao je Jandroković.


Dodao je da su okolnosti ove godine drugačije jer je cijeli svijet povezan jednom međusobnom nesrećom, a da Betlehemsko svjetlo simbolizira sve ono što nam u ovim teškim trenucima zaista iskonski treba.

Betlehemsko svjetlo iz Tel Aviva došlo zrakoplovom

Zbog pandemije koronavirusa predstavnici austrijskih izviđača ove godine nisu mogli otići u Betlehem po svjetlo u Spilju Isusova rođenja kao što su to činili do sada. Svjetlo je ove godine upalila devetogodišnja Maria Khoury iz  Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su svjetlo preuzeli izviđači iz  Austrije, a nakon mise koja se održala u Salzburgu 12. prosinca, austrijski izviđači fenjere sa Svjetlom raznijeli su prema susjednim državama.

Izaslanstvo hrvatskih izviđača jutros je Betlehemsko svjetlo preuzelo od slovenskih skautskih kolega na graničnom prijelazu Bregana.

Komentari