Izgleda da je Bandić ‘popalio’ program za svoj debakl nazvan ‘Ljeto na Savi’ od više različitih udruga. Ista priča kao iz Brazila sada dolazi i iz Papilona

29.01.2020., Zagreb - Rusenje broda na Savi u kojemu se nalazio nocni klub Papilon. Photo: Matija Habljak/PIXSEL

Nedavno smo pisali o tome kako Grad Zagreb ruši posljednji brod na Savi, kultni zagrebački Brazil, u kojem se svojevremo nalazio i klub kojeg je godinama vodio glumac i pjevač Frano Lasić. Vijest o rušenju došla je nakon što je Grad nedavno srušio i druga dva popularna i preostala broda – Papilon i Sidro.

Iz udruge Eko sliv rijeke Save koja je trenutni vlasnik Brazila tvrde da su brodovi postali poseban problem Gradu nakon neuspjele manifestacije ‘Ljeto na Savi’ u koju je grad fantastičnih 11 milijuna kuna građana. Oni su čak objasnili kako je ta manifestacija prvobitno bila njihova ideja za koju godinu dana prije predali projekt Gradu, a napisali su ga u suradnji s IKEA-om koja im se sama ponudila.

Sada na se javio Marko Torjanac, osnivač i umjetnički ravnatelj Kazališta Planet Art koje je u Papilonu organiziralo nekoliko svojih evenata. On također tvrdi da su nekoliko puta Gradu uruđbirali svoj istoimeni projekt koji im je svake godino uredno bio odbačen.

“Projekt ‘Ljeto na Savi’ je još 2005. godine predala umjetnička organizacija Planet Art, te smo nekoliko godina uzastopce prijavljivali taj projekt na Natječaj za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba, no nikada nije prošao usprkos tome što smo na brodu Papillon pokrenuli jedan od najuspješnijih klupskih programa u to doba u Zagrebu – prvi domaći ‘Stand up comedy’ zajedno s radionicama iz kojih su izašli prvi školovani domaći stand up komičari. Projekt smo prijavljivali još narednih par godina, a onda su ga iz Grada, na perfidan način uzeli i njegove dijelove upotrijebili za otvaranje Bundeka i program te godine.”, objašnjava Torjanac.


Dodaje i kako je priča o Papillonu je priča o udaru na urbanu kulturu, posebna, ali i paradigmatska priča o propasti i nasilju nad mladim urbanim Zagrebom. Kaže da se kao problem zbog koji je grad srušio ovaj brod stalno navodila buka iako su napravljena sva mjerenja i nije se pokazala kao problem.

“Sjećam se da se nekako došlo do imena osobe/stanara (i adrese) koja se stalno žalila, a koja je bila navodno u najbližem stanarskom objektu koji je jako daleko, no na zvonima te zgrade tog imena nije bilo. Mislim da se radilo o reketu, a vlasnici nisu imali nikoga dovoljno snažnog da ih zaštiti. Policijske racije su bile učestale tako da se sigurno radilo o sprezi s vlašću”, zaključuje Torjanac.

GRAD RUŠI POSLJEDNJI BROD NA SAVI: ‘Ukrali su nam projekt ‘Ljeta na Savi’ koji smo trebali raditi s IKEA-om i sada nas tjeraju!’

Komentari