Hrvatski velikan dobit će spomenik u Parku Grič! Zaslužan je za postavljanje prve seizmološke stanice u Zagrebu

Photo: WikimediaCommons,Henry Kellner

Još jedan hrvatski velikan dobit će zasluženi spomenik u Zagrebu. Na istočnom dijelu Parka Grič postaviti će se spomenik Andriji Mohorovčiću, jednoglasno su odlučili zastupnici Gradske skupštine. Za izvedbu bit će zaslužan Nikola Džaja, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti – Odsjek kiparstvo u Sarajevu.

Inače, Mohorovičić je rođen 23. siječnja 1857. u Voloskom kraj Opatije, a umro je 18. prosinca 1936. godine u Zagrebu. Svojim znanstvenim radovima na području meteorologije i seizmologije omogućio je znanosti u svjetskim razmjerima da spozna seizmološka zbivanja u zemljinoj kori.

Analizom pokupskog potresa od 8. listopada 1909. Mohorovičić je posebno unaprijedio spoznaje o mehanizmu rasprostiranja valova bližih potresa kroz Zemlju. Tom prilikom prvi je u svijetu na osnovi valova potresa utvrdio plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli kožu od plašta Zemlje i koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Otkriće ovog znanstvenika i geofizičara vidi se i u samom Zagrebu. Zahvaljujući njemu 1901. postavljena je prva seizmološka stanica koja je preciznije otkrila epicentar potresa i njegovo širenje prostorom.
Po Mohorovičiću je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje, a njegovo ime nose i Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te gimnazija u Rijeci. BŠ-72 Andrija Mohorovičić je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne mornarice, a njemu u čast 1996. asteroid s rednim brojem 8422 dobio je naziv – 8422 Mohorovicic.


Komentari