(GALERIJA) Ove fotografije obilježile su 2020. u Zagrebu, a mnoge prizore ne želimo više doživjeti

Iako su se mnogi nadali da će upravo 2020. biti njihova, nažalost godina je to kada je Hrvatsku zadesilo puno nepogoda i tragedija. Napustili su nas i brojni velikani, a svakodnevica kakvu smo poznavali prije, danas je sasvim drugačija.

Pandemija koronavirusa, činjenica da je cijeli svijet još uvijek u lockdownu, najjači potres koji je podgodio Zagreb u posljednjih 120 godina, napad na Markov trg i veliki gubitak u susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji, samo su dio događaja kojih će se brojni Zagrepčani u narednim godinama nerado sjećati.

Za vas smo izdvojili dvanaest fotografija uslikanih od strane Pixselovih fotoreportera. Fotografije su to koje govore više od tisuću riječi, a nadamo se da nas iduće godine očekuju veseliji prizori.

Krajem siječnja ove godine brojni su građani u zračnoj luci Franjo Tuđman dočekali srebrne rukometaše sa Europskog prvenstva. Prizori su to sreće i oduševljenja mase ljude koji nam danas djeluju nezamislivo.


Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

25. veljače, utvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Borba s ovim virusom još uvijek traje, a stožer su mnogi prozivali herojima na samom početku pandemije. Članovi stožera ulijevali su tračak nade brojnim građanima, no kasnije su zbog lošeg stanja u gospodarstvu i društvu općenito uslijedile kritike sa svih strana. Podsjećamo, Hrvatska je u ožujku ušla u najstroži lockdown ikad, a do danas je nažalost od ovog virusa umrlo više od 3 tisuće ljudi. 

Foto: Davorin Visnjić/PIXSELL

Od ožujka ove godine mnogi Zagrepčani ne spavaju mirno, a dio njih je ostao bez svojih domova. 22. ožujka dan je kada je potres pogodio Zagreb- bio je to najgori potres u proteklih 120 godina. Obnova je i dalje na čekanju, a tlo ponovno podrhtava.

Nažalost, ova nepogoda je odnijela i jedan život, a u ovoj zgradi poginula je žrtva (13) potresa.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Fotografija koja je obilježila svibanj u Zagrebu zasigurno je vrijedna humanitarna akcija “Vratimo Palčiće u Petrovu” u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi Palčići i Udruge članova Dinama “Dinamo to smo mi” i navijača Bad Blue Boysa.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Tužan prizor sa tržnice na Britancu kao da je i odraz cjelokupnog gospodarstva ove godine. Iako prodaja sočnih trešnji u lipnju itekako ide, ove godine situacija je nešto drugačija. Gospođa s fotografije tada je izjavila da je zapravo jako sretna jer vidi svoje unuke te da jednostavno nije fotogenična!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima bila je pomalo očekivana, a ono što su mnogi kritizirali jest veliko slavlje premijera Andreja Plenkovića s ostalim ministrima iako su veća okupljanja bila zabranjena i građani upozoreni da se pridržavaju mjera.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Iako nam je 2019. godine ovakav prizor bio nezamisliv, nošenje maske u zatvorenim prostorima i svim javnim prijevoznim sredstvima postalo nam je sasvim uobičajeno.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Napad na Markovom trgu šokirao je cijelu Hrvatsku, a još je nepoznato tko je bio meta napadaču. Napad se dogodio 12. listopada u jutarnjim satima ispred zgrade Vlade RH, a napadač je pucao na policijskog službenika i kasnije si sam presudio.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Zatvoreni ugostiteljski obrti po drugi put,  posljedica su još jednog lockdowna, zbog kojeg je glavni grad često bio sablasno prazan.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ove godine zagrebački Advent bio je sasvim drugačiji nego prijašnji, a fotografija Bana Jelačića koji pomaže u kićenju bora u mnogima je probudila blagdanski duh. Decentni ukrasi i šetnje s najbližima obilježili su blagdansko razdoblje u metropoli.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

27. prosinca dočekali smo i dolazak prvih doza cjepiva protiv covida 19, što je probudilo tračak nade da se ova pandemija bliži kraju. Prva cijepljena osoba je gospođa na fotografiji, Branka Aničić (81) koja sreću zbog navedenog nije krila.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako navedena fotografija nije snimljena u Zagrebu, ovih dana svi smo mislima u Petrinji i okolnim mjestima pogođenim potresom. Ova velika tragedija za Hrvatsku, digla je sve na noge.  Hrvati su još jednom pokazali da imaju veliko srce, a svi se iskreno nadamo da će pomoć stići do svih kojima je potrebna, kao i da će ova nemila podrhtavanja konačno prestati.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Komentari