FOTOGRAFIJE KOJE ODUZIMAJU DAH! Maksimir iz ptičje perspektive!

izvor:HRT

Maksimir je prvo javno šetalište u jugoistočnoj Europi, koje se često opisuje u superlativima kao naš najveći i najvredniji perivoj. On skriva mnogo povijesti, biljnih i životinjskih vrsta, a njegova slikovitost i romantičarski koncept inspirirali su mnoge umjetnike.

Među njima je i Saša Ćetković, koji u Studiju Moderne galerije Josip Račić izlaže seriju fotografija ‘Maksi mir’.

Maksimir je otvoreni romantičarski perivoj engleskog tipa, koji svojom organskom strukturom oponaša slobodnu, divlju prirodu. Omiljen je među ljudima, životinjama – i fotografima.

– Maksimir znači bijeg, maksimalan mir koji imaju ptice koje lebde iznad naših glava. Kad sam letio balonom iznad Zagreba, negdje na 1000 metara, onda sam spoznao tu apsolutnu tišinu koju ptice doživljavaju, priča za HRT Saša Ćetković.


To ga je inspiriralo da se vrati u vrijeme kad parka još nije bilo, a tamošnju su prirodnu biskupsku šumu nastanjivale brojne ptice grabljivice. Saša Ćetković preparirane eksponate iz Lovačkog muzeja vraća u njihovo prvobitno prebivalište.

– Možete me zamisliti kako šećem s 30 kilograma opreme, stativom i metarskom pticom po Maksimiru, dok mi klinci kažu da sam Harry Potter, dodaje Ćetković.

Kustosica izložbe Iva Körbler napominje da je na Maksimir, s tom serijom fotografija Saše Ćetkovića kroz očište životinja, ptica grabljivica, podsjeća da se možda najveća ljepota tog kultiviranog gradskog perivoja i pejzaža krije upravo u tim višim pogledima i vizurama.

Prilog o izložbi Saše Cvetkovića možete pogledati na LINKU, a svakako preporučamo posjetiti Studio Moderne galerije Josip Račić.

Komentari