(FOTO/VIDEO) GORNJI GRAD U SUZAMA! U tijeku je rušenje jedne od najstarijih kuća u Zagrebu

Izvor: Kuća Mlinarić

Gornjogradska ljepotica smještena na križanju Jurjevske i Mlinarske ulice i službeno je otišla u povijest. O rušenju kuće Mlinarich pisali smo 10. siječnja, a s obzirom da je kuća poprilično velika, rušenje se s oprezom nastavilo i danas.

Kuća Mlinarich nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara, a potres je bio nažalost presudan. U subotu je počelo uklanjanje prvoga kata, a danas je već gotovo polovina ove građevine otišla u povijest.

No, propadanje ove kuće koja odiše bogatom poviješću započelo je i prije sezone potresa. Unatoč činjenici da je jedna od najstarijih kuća u metropoli te da je ispred nje postavljena bista Vatroslava Lisinskog, čini se da je njezino vrijeme završeno.


Kuća Mlinarić ili Mlinarich sagrađena je krajem 18.-og i početkom 19.-stoljeća, a poglede Zagrepčana mami od svojih početaka. Usprkos njenom zapuštenom izgledu mnogi su ju rado fotografirali. Ipak, nebriga za građevinu je rezultirala tužnim prizorima koje danas gledamo. Od danas možemo samo maštati kako bi bilo uistinu lijepo kada bi obnovljena dama s Gornjeg grada ponosno dočekivala šetače u Jurjevskoj.

Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić
Foto: Ana Korenić

 

Komentari