(FOTO) TUŽNO! Bez njih ne bismo imali Marulićev i Tomislavov trg, a grobnica im je potpuno uništena

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Iako je od velikog potresa u ožujku prošlo više od devet mjeseci, po pitanju obnove su učinilo malo. Groblje Mirogoj je većinom “dobro podnijelo” zagrebački potres, no nekoliko grobova zagrebačkih velikana ostalo je devastirano. Među njima je grobnica graditeljske obitelji Carnelutti.

Razbijena nadgrobna ploča tako već devet mjeseci stoji, što kod prolaznika izaziva tugu, ali i ljutnju. Naime, obitelj Carnelutti istaknula se po velikim projektima u pretežito neorenesansnim slogovima historicističke arhitekture koji su uobličili centar Zagreba, ali i drugih hrvatskih gradova.

Zahvaljujući primarno utemeljitelju, Gjuri Carneluttiju, danas uživamo u posebnosti Tomislavovog i Marulićevog trga, a tragove djelovanja ostavili su i njegovi sinovi. Uistinu, ime ove obitelji nezaobilazno je kada je riječ o arhitekturi gradova i mjesta sjeverozapadne Hrvatske potkraj 19. i na početku 20. stoljeća. U razdoblju djelovanja od gotovo sedam desetljeća Carneluttijevi su ostvarili preko dvije stotine građevina koja su danas snažna uporišta u glavnom gradu.

Porijeklom iz Italije, Gjuro Carnelutti u Zagrebu je osnovao građevinsku firmu i upisao se u povijest, jer je upravo on među zaslužnima za izgradnju Zagreba nakon potresa 1880. godine. Stoga i ne začuđuje da mnoge Zagrepčane žalosti ovaj prizor devastirane grobnice obitelji koja je puno toga za našu metropolu.


Izvor: Facebook

Komentari