(FOTO) ‘OVDJE SU POKOPANA NIČIJA DJECA’: Uz obiteljske kuće na Oranicama stoji napušteno ‘Ludničko groblje’ od kojeg hvata jeza!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zajedno sa siromašnima, odbačeni od društva, ismijavani ili ugnjetavani, na Ludničkom groblju pod stablima kestena pokopano je 3000 pacijenata Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Iako ga mnogi nazivaju zaboravljenim i skrivenim, ovo groblje ne može biti očitije nego što je, a nalazi se stotinjak metara nakon podvožnjaka na Oranicama. Smjestilo se u samom kvartovskom parku. U zelenom trokutu omeđenom bučnom cestom, svoj vječni mir pronašli su neslavni stanovnici Zagreba. Napušteni od svojih obitelji i prijatelja, zaboravljeni u povijesti.

Ovo je groblje izgrađeno još krajem 19. stoljeća. U to se vrijeme o mentalnim bolestima znalo vrlo malo a za oboljele nažalost nije bilo razumijevanja ni humanih terapija. Vrlo su često smatrani sramotom za obitelj ili pak prijetnjom po društvo, a ovo se vjerovanje najviše odnosilo na bolesnike iz nižih slojeva društva, piše mala-mjesta.com

Drveni križ za “samce”


Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Šetajući parkom možete vidjeti i drveni križ posvećen onima koji su umrli sami bez obitelji i prijatelja. Posljednji ukop dogodio se 1970-ih, a dugo nakon toga groblje je zjapilo zanemareno. Neke grobnice i nadgrobne ploče su uništili noćni vandali, a neke je prekrilo zeleno raslinje. No eto, život ide dalje, pa su oko groblja izgrađene obiteljske kuće. Važno je naglasiti kako prema zakonu o grobljima mora proći 100 godina prije nego bi se groblje moglo preseliti na drugu lokaciju, no u slučaju Ludničkog groblja plana o preseljenju ionako nema.

No ipak je došlo do nekakvog pomaka. Iako mnoge grobove nitko ne posjećuje, grad se ipak brine za park i groblje. Pa tako danas ovdje prolaze dvije staze za pješake i bicikliste, a tu su i klupice na kojima se mogu odmoriti prolaznici.

Većinom za vrijeme blagdana Svih svetih, stanovnici kvarta odu do pokojeg groba ostave svijeću ili cvijet. Tko zna zašto? Možda zbog žaljenja, možda kako bi ispravili ovu povijesnu nepravdu.

Fhoto: Igor Kralj/PIXSELL

Ukoliko ste u blizini Ludničkog groblja, sjetite se i zapalite svijeću. I oni su nekada imali ime, i oni su nekada voljeli, i njihovo je ime nekada bilo zazivano s ljubavlju.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentari