(FOTO) Nakon dugo vremena otkriveno pročelje ‘vile bez prozora’ u samom centru grada

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon dugo vremena otkriveno je pročelje vile vile predsjednika Nadzornog odbora Adris Grupe Ante Vlahovića u samom centru grada na adresi Preradovićeva 11. Naime, izgradnja navedene vile na mjestu nekadašnjeg kultnog zagrebačkog restorana Drina je pri samom kraju, a još od početaka radova pozornost je izazvala činjenica da ova vila u nema prozora na pročelju.

Navedeno je izazvalo brojne rasprave među arhitektima i mještanima glavnoga grada, jer se zaista čini kao da ova moderno građena vila tamo ne pripada. Vilu je komentirao i poznati arhitekt Otto Barić mlađi još do je vila bila u fazi gradnje.

„S obzirom na to da sam htio raditi natječaj, vidio sam program i on je zapravo za obiteljsku kuću, vilu i sjajan je. Mislim da je kuća kao kuća sjajna, ali da je doprinijela svojom formom zagrebačkog donjem gradu, nije. Interpolacija sama po sebi je okej, kuća sigurno nosi veliku arhitektonsku vrijednost, ali ne na tom mjestu”, kazao je za Telegram.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ova vila prostire se na  850 kvadrata, a kako bi izgradio prostor te veličine, Vlahović je kupio i straćaru u vlasništvu Vesne Bandić, supruge gradonačelnika metropole. Prostor od nešto manje od 40 kvadrata, platio je svega 150 tisuća eura.


Također, Vlahović je morao raspisati i javni natječaj kako bi izgradio vilu s četiri kata, bazenom i saunom, a proveden je od strane Ureda ovlaštenog arhitekta Miljenka Bernfesta u kojem se tražilo  “dobivanje kvalitetnog arhitektonskog i funkcionalnog rješenja nove rezidencijalne stambene građevine u Preradovićevoj ulici broj 11 u Zagrebu prema predloženoj programskoj strukturi koje će tako kvalitetno upotpuniti sadržajnu i oblikovnu strukturu visokokonsolidiranog gradskog područja unutar povijesne urbane cjeline Grad Zagreb”, doznaje Index.

Natječaj je 2015. godine dobio  Studio 3LHD  i portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura. U sklopu vile postavljeno je i najveće staklo ikada ugrađeno u Hrvatskoj, težine preko 2,3 tone.

 

Komentari