Financiraju EU fondovi! Zagreb uskoro bogatiji za gotovo 65 tisuća spremnika za otpad. Mijenjat će ih na svim zelenim otocima

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL/ Ilustracija

Zagreb će uskoro postati bogatiji za točno 64.900 spremnika namijenjenih za odvojeno skupljanje otpada svih vrsta i veličina. Spremnike koje ćemo uskoro moći vidjeti po cijelom gradu, zasad možemo pronaći na nekoliko lokacija, primjerice u naselju Borovje.

Njihova nabava stajala je nešto više od 51 milijuna kuna, a Grad Zagreb je od navedene cifre morao izdvojiti svega 9.5 milijuna kuna jer su ostatak troška pokrila sredstva iz Europske unije.

Projekt je vrijedan 370 milijuna kuna, a na nacionalnoj razini proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preko njega je naručeno 1,18 milijuna žutih, plavih, smeđih i zelenih spremnika različitih volumena, a isporuka bi trebala biti dovršena do lipnja ove godine.

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz to je već ranije jedinicama lokalne samouprave isporučio i oko 48 tisuća većih metalnih i plastičnih kontejnera u kojima građani također mogu odvojeno odlagati razne vrste otpada po svojim kvartovima”, izjavila je za Večernji voditeljica službe za odnose s javnošću Lidija Tošić.


“Čistoća je započela sa zamjenom starih spremnika za odvojeno skupljanje otpada u sklopu zelenih otoka na području grada, kojih je trenutačno 710. Zamjena se odvija prema terminskom planu podjele, a lokacije zelenih otoka potvrdili su svojim zaključcima zagrebački mjesni odbori. Većina već postojećih lokacija bit će zadržana, samo će se stari spremnici za odvojeno skupljanje otpadnog papira te plastične i metalne ambalaže zamijeniti novima. Za određene spremnike isporuka još traje, tako da smo prvo započeli sa zamjenom starih”, kažu iz Holdingove podružnice i dodaju da je cijena jednaka u Zagrebu kao i ostalim dijelovima Hrvatske.

Komentari