‘DVA KOTAČA OD ZARAZE SU JAČA’: Održimo razmak, smanjimo pritisak na javni prijevoz, sačuvajmo i ojačajmo vlastito zdravlje!

foto:pexels

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

“Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom! Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu.” pozvali su iz Sindikata biciklista.

Navode velike i važne prednosti vožnje biciklom u vrijeme epidemije:

pomaže u održavanju fizičke distance
smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz
smanjuje stvaranje gužvi u prometu
povećava vlastito psihofizičko zdravlje
povećava radnu efikasnost i smanjuje odlaske na bolovanje
smanjuje zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije


Gužve u prometu su svakodnevne i cjelodnevne čime se ne samo zagađuje zrak, nego i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo u vrijeme epidemije. No, problemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva. Svjetska zdravstvena organizacija također je dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog preporučene izolacije.

Iz Sindikata biciklista ponavljaju kako su u proljetnom lockdownu pozivali donosioce odluka na prenamjenu prometnih površina, odnosno da omoguće pješacima i biciklistima dodatne prometne koridore kako bi se zadovoljilo održavanje fizičke distance, smanjio pritisak na javni prijevoz, smanjile gužve i izbjegla opasnost od pada dijelova oštećenih zgrada poslije potresa u Zagrebu. Nažalost, to se nije dogodilo, iako su, kažu, pripremili i jednostavne smjernice temeljene na primjerima europskih i svjetskih gradova: SMJERNICE

“Ovim putem ponovno pozivamo Vladu, Stožer, HZJZ i lokalne vlasti da prepoznaju poticanje sigurnog bicikliranja i pješačenja kao mjeru suzbijanja epidemije. Dodatno, lokalne vlasti pozivamo da se biciklističke prometne površine redovito čiste i drže prohodnima kako bi vožnja bila sigurna te ne bi dolazilo do dodatnih pritisaka na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uski prostor nogostupa” izjavljuju iz Sindikata biciklista.

Također pozivaju sve da prilikom vožnje biciklom budu oprezni u prometu, pogotovo prilikom prolaska kroz križanja, da poštuju prometna pravila, budu obazrivi prema pješacima i da koriste zakonski obavezna svjetla noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, snježne padaline).

Komentari