CRKVA ZATVARA KULTNI ZAGREBAČKI KAFIĆ! Zakupac: ‘Nismo dužni niti lipe, zašto se ovo događa?’

Photo: Pixabay/ILUSTRACIJA

Ovdje se okupljaju boemi, kulturnjaci, umjetnici… Nastupali su tu Zdenka Kovačiček, Miro Ungar, Jimmy Stanić, a ovo kultno zagrebačko okupljalište svoja će vrata kontra svoje volje zatvoriti i nakon “mekanog lockdowna”. Nakon 30 godina djelovanja vlasnici Kinoteke moraju vratiti ključeve lokala župniku Župe Sv. Blaža Borni Puškariću.

“Sada nas čeka sudbina Kina Europe i Jabuke”, poručio je Željko Japec, glava kafića kojeg vodi s ostatkom svoje obitelji. Istekao je Japecu petogodišnji ugovor za zakup, a prostor je u crkvenom vlasništvu pa nemaju puno izbora.

“Zašto mi moramo otići? Ne znamo. Nismo dužni niti lipe, nikada nismo zakasnili s plaćanjem najma. U prostor smo uložili više od pola milijuna kuna, a konkretno objašnjenje nismo dobili”, rekao je razočarani Japec za Jutarnji i dodao da su u prostoru kafića crkveni jedino pod i tri stara radijatora. Također, mjesečno plaća 15 tisuća kuna najma što se režijama  popne i na više od 20 tisuća kuna.

“Ovo mu je bila prva odluka na mjestu župnika, da nas iseli. A mi smo isto župljani, moja supruga redovito ide u crkvu, i protiv crkve nemamo ništa”, komentirao je dodajući da se možda radi i o političkoj odluci.


Župan Puškarić za iste je novine kazao da je odluka donesena za vrijeme prethodnog župnika.

“Prostor je crkveno vlasništvo i tu bi trebala stati svaka priča”, dodao je.

Koja je točno sudbina Kinoteke još se ne zna. Tužna obitelj ističe kako će više ljudi zbog ove odluke ostati bez radnog mjesta, a ovako kratki rok iseljenja smatraju doista neljudskim. Pojedini gosti već su se organizirali kada su čuli za župne planove i planiraju pokrenuti peticiju za sprečavanje “iseljenja”.

“Imam 66 godina, što ću sad? Sve ovo neće utjecati samo na nas i našu obitelj, već i na naše stalne goste, koji tu dolaze generacijama, a imamo ih preko petsto”, zaključuje Japec.

Komentari