Blagovaonski stol obitelji Zima oživio je duh Gornjeg grada. Otkrivamo o čemu je riječ

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je Advent u Zagrebu sasvim drugačiji nego prijašnjih godina, božićne atmosfere ne nedostaje. Grad vrvi prigodnim ukrasima, a prava blagdanska čarolija smjestila se na Gornjem gradu, na Strossmayerovom šetalištu.

Ako ste se u proteklih tjedan dan penjali do tamo ili pak “uspinjali” sigurno ste uočili tradicionalni blagdanski stol, prigodno uređen.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ova instalacije u prirodnoj je veličini, a scenografija u potpunosti dočarava starinski zagrebački dom. Telefon s brojčanikom, crno bijele fotografije, tapete i zapečena purica uistinu dočaravaju tradicionalnu proslavu Božića.

 


Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za one malo mlađe, priča je objašnjena na panou ispred gdje piše: “Baka Ruža je mjesec dana pekla božićne kolače, glancala srebrni beštek i plela čarape za Vladeka i Anicu. Nema kaj tko jamrati, sve je tu – salenjaci, linceri, orahnjača, makovnjača, , kuglof, purica z mlincima”.

Kako to i za Božić biva, kod bake Ruže je za Božić dolazila cijela obitelj Zima, a pored bogate trpeze, nisu izostale ni božićne ‘popevke’. Ako još niste, skoknite do Gornjeg grada i oživite uspomene božićnih ručkova i tradicionalne proslave Božića.

Komentari