Ruši sve predrasude: Zagrepčanka Vanja jedina je djevojka u Hrvatskoj koja se školuje za fasaderku

FOTO: Wikimedia

17-godišnja učenica koja ruši sve predrasude.

Vanna Ivanjko, kao i većina njezinih vršnjakinja, voli šminku i uređivanje, no njezin odabir zanimanja svakako nije uobičajen.

Ujutro prije nego što ide u školu koristi maskaru, ruž za usne, olovku za oči i sjenilo, a onda kada dođe na nastavu, u ruke uzima fasadnu špahtlu, gletericu, strugač i kantu. Naime, Vanja je jedina djevojka u Hrvatskoj koja se školuje za fasaderku, piše Večernji list.

Vanna je već navikla na začuđena pitanja oko odabira svog zanimanja, a prvo pitanje koje joj postave je “Zašto”, a ona je ispričala svoju priču.


Vanjin otac je soboslikar, stoga ona cijeli život gleda kako radi i okružena je njegovim alatom, bojom za zidove… Njoj je to sasvim normalno pa je i odabrala takvo zanimanje.

17-godišnja je učenica Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu u kojoj se većinom školuju budući majstori, poput armirača, klesara, staklara, itd.

“Drago nam je kada djevojke upisuju našu školu jer je bolje atmosfera kada ima i učenika i učenica. Većinom su to djeca obrtnika koja žele nastaviti njihov posao. Nama je drago kada djevojke ruše predrasude, ali treba priznati da su to ipak fizički teški poslovi i neki su poprilično zahtjevni djevojkama, pogotovo ako su sitne. Pa teški su i nekim dečkima, ako nisu dovoljno snažni”, rekli su iz njezine škole, piše Večernji list.

“S obzirom na to da sam jedina djevojka u razredu, većinom sam okružena dečkima, ali meni to ne smeta i mislim da je jako zabavno, imam puno dobrih prijatelja”, kazala je Vanna.

“Danas mnogi izbjegavaju obrtnička zanimanja, ali za fasadere ima dosta posla i ja imam već nekoliko ponuda te mogu početi raditi čim maturiram iduće godine”, zaključuje mlada učenica.

Komentari