ONA NIJE ‘OBIČNA’ VETERINARKA: Ivanka Pašalić bavi se drevnom vještinom koja će vas ostaviti bez daha (FOTO)

Impresivna drevna vještina i danas živi zahvaljujući ovim kreativcima.

Sa svim ljepotama staklopuhanja upoznala nas je veterinarka zaljubljena u staklo. Ivanka Pašalić osnivačica je Udruge “Stakleni svijet” u kojoj djeluju umjetnici i ljubitelji ovog prirodnog materijala. Oni mlađim generacijama prenose znanje i svim dobnim skupinama približavaju ovu izuzetno zanimljivu i doista rijetku tradicijsku vještinu.

Zatvaranjem svih strukovnih škola za staklopuhače uHrvatskoj, i svih staklarskih pogona u kojima se prakticiralo staklopuhanje, ova tradicijska vještina osuđena je na sigurno propadanje i zaborav. Kroz djelovanje ove udruge nastoji se očuvati staklopuhačko znanje, te promovirati kreativnost i umjetnički duh koje staklo kao materijal ima u sebi.


Koliko dugo postoji ova udruga i odakle vam inspiracija za tako kreativan oblik umjetnosti?

-Udruga Stakleni svijet djeluje već petu godinu. Osnovana je krajem 2011. s ciljem očuvanja i promocije staklopuhačke vještine i stakla kao umjetničkog materijala. Jedan od glavnih zadatak nam je otvaranje radionice i edukacijskog centra za staklo koji bi omogućio kvalitetan prijenos znanja svim zainteresiranim pojedincima i skupinama.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je rad sa staklom i vatrom uistinu privlačan i inspirativan. Kreativnost koja proizilazi iz ovog procesa obogaćuje i produbljuje osobni doživljaj stvarnosti. I mislim da to vrijedi podijeliti s drugima.

Je li u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu vaš rad dovoljno prepoznat i cijenjen?

Od poznavatelja našeg rada diljem Hrvatske, pa tako i Zagreba dobivamo veliku podršku. Naravno, ima i puno onih koji nisu imali prilike saznati čime se bavimo, tako da ima još dosta prostora za neka nova prepoznavanja.

Zanimljiv proces

Glavni “asistent stakolopuhača je plamenik uz koji nastaju prava mala umjetnička djela.

detalj

“Osnovni proces se sastoji od zagrijavanja staklenih cijevi i staklenih štapova u plamenu plamenika. Kad se staklo zagrije do taljenja, prelazi iz čvrste u tekuću strukturu i u tom trenutku ga obrađujem u željeni oblik. Po završetku rada na plameniku, stakleni predmet prolazi proces polaganog hlađenja u pećima za staklo i nakon 24 sata je spreman za korištenje.”, kaže naša sugovornica

Mogu li se i gdje kupiti?

Za sada još nemamo mjesto na kojem bi se mogli razgledati i kupiti radovi članova udruge. U pravilu, svatko od nas prodaje svoje radove lokalno na području na kojem djelujemo. Tako jedna članica ima prodajnu galeriju na Rabu dok druga radi i djeluje u Muzeju antičkog stakla u Zadru, te tamo možete vidjeti i kupiti njene radove.

radionice sa školarcima

Ja u ljetnim mjesecima demonstriram puhanje stakla u Etnografskom muzeju u Splitu i to je mjesto gdje možete vidjeti i kupiti moje radove.

Zahtjevna vještina privlači mnoge

Da biste naučili puhati staklo treba puno volje, a cilj  udruge je zainteresirati i druge kako ova impozantna vještina ne bi pala u zaborav.

-Savladavanje vještine nije jednostavno i zahtijeva vremena i ljubavi. A izrada svakog pojedinog komada ovisi o njegovoj veličini i kompleksnosti izrade. Ima tu jednostavnih stvari koje su gotove za 10-15 minuta, pa zahtjevnijih komada koji traže višesatni rad.

Ivanka kaže kako je njihova misija usmjerena osiguravanju potrebnih kritičnih resursa za istraživanje stakla, dostupnih svima. A jedan od osnovnih ciljeva je očuvanje i promocija staklopuhačke vještine i umjetničkog stvaralaštva u staklu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ukratko, pokušavamo svim dobnim skupinama približiti ovu tradicijsku vještinu, istaknuti vrijednost stakla te ih potaknuti na kreativnost.[/box]

Građani se “zapale” za njihov rad

Kakao izrada predmeta od stakla i  nije baš uobičajen prizor tako oni svojim demonstracijama privlače mnoge.

Poprilično veliki broj ljudi „zapali se“ za ideju da se sami okušaju u puhanju i oblikovanju stakla. Vjerujem da ima zasigurno i onih koji ne bi stali samo na pokušaju već bi se upustili u šire izučavanje ove vještine. Tako reagiraju odrasli.”, kaže Ivanka i nastavlja kako su djeca opčinjena igrom vatre i stakla.

radionice sa studentima

-Iskreno se oduševljavaju. Na radionicama koje vodimo za niže razrede osnovnih škola, kroz nezaboravno iskustvo puhanja stakla, djeca uče o dragocjenosti ovog prirodnog materijala te važnosti njegova recikliranja u zaštiti okoliša. Nadam se da će naše djelovanje upravo kod mladih generacija probuditi ljubav za ovu vještinu i posao.

Udruga provodi više projekata kojima popularizira staklopuhanje i staklo kod mladih. Pa tako uz već spomenute edukacijske radionice za učenike nižih razreda, surađuje i sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, te Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci. Na tim radionicama studente upoznajemo s vještinom staklopuhanja na plameniku, te ih potičemo na upotrebu stakla u procesu nastajanja njihovih umjetničkih djela.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Potražnja za staklenim nakitom je relativno dobra, dosta Hrvatica poželi i priušti sebi neki od naših komada. Cijene su širokog raspona i pristupačne svakom džepu, a kreću se od 50 kuna na više.[/box]

Veterinarka zaljubljena u staklo

Ivanka Pašalić uz ljubav prema životinjama njeguje i onu prema staklu, a njezina želja je taj materijal češće vidjeti u umjetnosti.

-Nisam u poziciji ocjenjivati umjetničku scenu kod nas jer mi to nije struka. Ja sam samo veterinarka zaljubljena u staklo. S te pozicije, mogu samo reći da bih voljela staklo vidjeti puno češće u našoj suvremenoj umjetnosti.

Od izrade stakla i staklenog nakita može se živjeti. Naravno, kao i u svakom poslu, treba truda i vremena da biste doprli do svog tržišta, ali ako volite to što radite možete savladati sve izazove -zaključila je Ivanka.

Komentari