MODERNO ROBOVLASNIŠTVO: U Sokol Mariću radio 265 sati mjesečno, a nije dobio ni 4000 kuna

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Posao je danas teško pronaći, pa kakvi onda uvjeti rada moraju biti da vas natjeraju da date otkaz iako vas nigdje ne čeka novo radno mjesto?

Bivši zaposlenik Sokol Marića ispričao je svoju priču. U mjesec dana, 265 radnih sati i to sve za manje od 4000 kuna. Takav tempo i potplaćenost više nije mogao izdržati, dao je otkaz iako ga nigdje nije čekalo novo radno mjesto, a sve je prijavio i Inspektoratu rada, piše Index.

Progovorio o svemu, nadajući se da će hrvatske institucije odraditi svoj posao i provesti inspekcijski nadzor nad tvrtkom, koja nije ništa drugo nego primjer modernog robovlasnika

Radio sam u banci svaki dan po 7 sati i još svaku drugu subotu. Kako bi popunili satnicu ponekad su nas znali slati dodatno na terene. S vremenom im je prešlo u naviku da nas non stop šaltaju. Prvo bi me poslali od 10 do 11 u Konzum pa od pol 12 u banku, zatim bi me drugi dan stavili da radim od 7 do pol 12 u banci, pa kasnije u Konzum od 6 do 9 i još bi me navečer slali da čuvam benzinsku.


Neko vrijeme sam ponedjeljkom, srijedom i petkom radio po 12-13 sati u banci, a utorkom i četvrtkom po 7 sati. I onda bi subotom još radio na osiguranju utakmica. Znao bi tako raditi po 200 sati mjesečno. Jednom kad sam odbio nakon cjelodnevnog rada otići još navečer u Konzum su mi zaprijetili otkazom. Kad sam zvao nadzornika da mu kažem da ne mogu još u Konzum, tad mi je na telefon dao šefa koji mi je rekao da mogu potpisati otkaz ako ne odem. Tad sam prešutio te ipak otišao raditi jer sam trebao ići ubrzo na operaciju.

Znao sam raditi po 265 sati mjesečno i čak ni tad nisam uspio zaraditi ni 4000 kuna, već mi je plaća bila oko 2900 plus što mi se odvajalo 700 kuna za kredit. Znači plaća mi je bila oko 3600 kuna. Na platnoj listi nije pisalo 265 sati koliko sam ih taj mjesec i odradio, već je pisalo 184 sata. Nisu nam plaćali prekovremene sate već su nam znali dati po neku mizernu stimulaciju. Nije mi jasno kako je moguće da se tako obračunavaju i evidentiraju sati. Pitam se što rade državne službe koje bi to trebale kontrolirati. Čak sam onaj mjesec dok sam bio na godišnjem 15 dana, imao određenih 175 sati. To je bio užas”, rekao je za Ivan Magdić koji je Indexu dostavio i dokumente koji ptvrđuju njegovu priču.

Index
Index

Zaštitari su preiscrpljeni da bi se koncentrirali na posao

Zaštitari bi trebali čuvati građane i institucije poput banaka i pošti, a kako bi to trebali efikasno raditi ako su preumorni i isfrustrirani?

Kronično smo iscrpljeni svi jer radimo i do 260 sati mjesečno, a uz to su nam plaće demotivirajuće. Tjera nas se da radimo iako nekad nismo u stanju. Jednom je moj kolega došao na utakmicu vidno šepajući, zašto se on pojavio tamo nije mi jasno. Mene su htjeli natjerati jednom dok mi je ruka bila natečena i boljelo me sve jače dok bih stajao, da radim cijeli dan. Nadzornik mi je samo rekao da se neću naguravati ni s kim te da samo stojim na parkingu kod Borongaja cijeli dan”, kazao je Ivan.

Naglašava ovaj, bivši zaštitar kako njegovi kolege na posao dolaze nezainteresirani za išta, a rade posao na kojem stalno moraju biti na oprezu, jer samo jedna pogreška može biti kobna. 

Na drugoj strani priče, potpuna suprotnost, zbog istih razloga danas u Hrvatskoj svatko radi u zaštitarstvu, iako, kako tvrdi, mnogi nisu osposobljeni za takav posao. Neki navodi, nisu u stanju ništa poduzeti da bi nekog zaštitili, dok mnogi pak ne mogu ni biti fokusirani nakon toliko sati rada.

Index
Index

Ljudi bježe van zbog užasnih uvjeta

Magdić tvrdi da je problem u količini posla. Sokol Marić sve preuzima na sebe, a nema dovoljno radnika. Upravo zbog takvih katastrofalnih uvjeta sve više zaštitata odlazi u Njemačku.

Ivan za tužbu nema novaca, zato je od nje i odustao iako smatra da ima dovoljno jake dokaze da je dobije.

“Konzultirao sam se s odvjetnikom pa mi je rečeno da bi morao platiti i sudskog vještaka tako da mi je to jednostavno preskup postupak“, kazao je Magdić dodajući kako se nada da bi inspekcije napokon mogle početi raditi svoj posao.

U Sokol Mariću priznaju da je Hrvatska u deficitu sa zaštitarima, a razlog za toliki broj prekovremenih sati, pravdaju manjkom istih te početkom turističke sezone i povećanom potrebom za njima.

Iz Sokol Marića stižu opravdanja

“S obzirom na to da istražujete navedenu temu vjerojatno Vam je poznato da je na ukupnom zaštitarskom tržištu RH prisutan deficit licenciranih zaštitara, nastao kao posljedica otvaranja tržišta EU. Posljedično navedenom trendu zapošljavanja u zemljama EU, gruba procjena je da je od otvaranja granica EU, RH napustilo između 1800 i 2700 zaštitara.

S obzirom na to da je društvo Sokol Marić najveće zaštitarsko društvo u RH, logično je da u navedenom prekograničnom zapošljavanju i ukupnom broju zaštitara koji su napustili tržište RH i društvo participira s određenim brojem svojih dojučerašnjih radnika.

Isto tako, početak turističke sezone u RH je uobičajeni period godine u kojem bilježimo povećanu potrebu za zaštitarima, kao i period kada i zaštitari kao i svi drugi radnici u RH koriste svoje godišnje odmore, tako da je određeni broj prekovremenih sati koji zaštitari odrade u navedenim mjesecima uobičajena praksa i nužnost, koja je u konačnici i omogućena zakonskim institutom preraspodjele radnog vremena. I zaključno, vezano uz Vaš upit, želimo naglasiti da je svaki prekovremeni rad zaštitara društva plaćen u cijelosti“, stoji u odgovoru Odnosa s javnošću Sokol Marića.

Komentari