KAKO SE PRVI PUT PRIJAVITI NA BURZU: Ovo je detaljna procedura kako bi sve riješilu u jednom danu

Hrvatski zavod za zapošljavanje/Facebook

Za prijavu na Zavod bit će vam potrebna važeća osobna iskaznica ili potrvda o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta, svjedodžba o završenoj srednjoj školi ili diploma (za ona koji su već imali promociju, blago njima) i podatak o OIB-u.

Kako je još jedna generacija srednjoškolaca završila svoje školovanje, doduše ima onih koji će svoj put nastaviti na fakultetima ili visokim školama, dok će neki brže bolje odjuriti van granica Lijepe naše, tako je red da uputimo one koji ostaju i žele raditi u struci što im je činiti.

Nakon što se i službeno ispišu iz srednje škole i pokupe svu dokumentaciju jedino im preostaje da se jave u Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako postanu i službeno nezaposlena osoba. Naravno, svatko se javlja u Zavod prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta da ne bi bilo zabune.

Za prijavu na Zavod bit će vam potrebna važeća osobna iskaznica ili potrvda o boravištu ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta, svjedodžba o završenoj srednjoj školi ili diploma (za ona koji su već imali promociju, blago njima) i podatak o OIB-u. Nakon toga ljubazna gospođa sa šaltera uputit će vas u Zavod za zdravstveno osiguranje gdje imate rok od 90 dana od dana isteka školske godine u kojoj ste završili redovito školovanje, odnosno rok od 30 dana od dana položenoga završnog ispita da se prijavite kako ne bi izgubili osnovno zdravstveno osiguranje.


Prilikom prvog prijavljivanja na popularnu Burzu dobit ćete i termin za individualne konzultacije. Taj termin podrazumijeva da ćete jednom u 4 tjedna kontaktirati svog savjetnika vezano za traženje posla i sve bitnije promjene u vašem statusu.

Na prve konzultacije obavezan je osobni dolazak, a na njima će vas savjetnik ispitivati o vašim osobnim kvalifikacijama, uspjesima, sposobnostima i shodno njima napravit ćete poslovni plan. Dužni ste aktivno tražiti posao i javljati se na oglase na koje vas savjetnik uputi. Nakon prvih konzultacija javljati se možete i telefonski ili e-mailom, a svako treće javljanje je po novom obavezan osobni dolazak.

Nezaposlena osoba dužna je voditi dnevnik traženja poslova, odnosno detaljan popis na koja se sve radna mjesta osoba prijavila, kako je saznala za oglas i koji je ishod bio. Želimo vam puno sreće u traženju prvog zaposlenja, a trenutni broj nezaposlenih osoba na burzi je 232 638 ljudi.

Komentari