Da, moguće je: Ovo su škole, fakulteti prekvalifikacije koje morate upisati ako želite do posla u Hrvatskoj

HZZ

U Hrvatskoj posao najbrže nalaze kuhari, konobari, hotelsko-turistički tehničari i turističko-hotelski komercijalisti, kažu analitičari Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prije upisavanja srednje škole, fakulteta ili prekvalifikacije valja razmisliti koja su zanimanja tražena na tržištu rada, naravno, ako se želite brzo zaposliti. Pitanje o tome koje kvalifikacije i diplome znače i najkraći boravak na burzi rada dodatno otvara najavljeno ukidanje godišnjih kvota za zapošljavanje stranih radnika. To bi pak trebalo početi iduće godine, a premda statistika svake godine malo varira, zadnjih nekoliko godina vidi se trend rasta turističkog sektora i odlazak radnika, posebno iz zdravstvenog sektora, piše Poslovni dnevnik.

U Hrvatskoj posao najbrže nalaze kuhari, konobari, hotelsko-turistički tehničari i turističko-hotelski komercijalisti, kažu analitičari Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nakon pregledavanja podataka o stručnim kvalifikacijama nezaposlenih koji su lani ušli u evidenciju i našli posao u roku od šest mjeseci, u što je uključen i prvi dio 2019. Za spomenutim zanimanjima potražnja je velika i to se ne odnosi samo na Jadran. U roku pola godine zaposli se više od polovice svih koji se prijave na HZZ. Kada su u pitanju diploma, najbže se zapošljavaju diplomanti učiteljskog studija u najvećim županijama. S učiteljskom diplomom je u šest mjeseci s burze otišlo od 77 do 88 posto nezaposlenih.

Naravno, viši stupanj obrazovanja znači i brži odlazak s burze. No, tijekom zadnjih godina trendovi na tržištu su pozitivniji pa je tako povećan udjel osoba koje u pola godine posao dobiju u svim kategorijama po stupnju naobrazbe. U tu računicu ne ulaze oni koji su završili četverogodišnju srednju školu i gimnaziju. Kada se gleda razlika između žena i muškaraca, ljepši spol je brži po dobivanju posla u svim kategorijama nego muškarci. Izuzetak je srednjoškolsko obrazovanje.


Komentari