‘Tamo se koronavirus slabije širi’: Božinović objavio detalje popuštanja mjera u sportu

foto:pexels

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković objavio je kako se mjere od 1. veljače popuštaju u dva segmenta. Jedan od njih se odnosi na sportske aktivnosti.

Kako su objasnili, ako se pozitivan trend nastavi, novo revidiranje i popuštanje mjera moglo bi se dogoditi 15. veljače.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je i kako Hrvatska uz Estoniju ima najblaže mjere u EU.

“Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiji posljednjih tjedana, mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola i maturanti, a s obzirom na to da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola”, izjavio je Božinović.


Objasnio je i detaljnije popuštanje mjera koja se tiču sportskih aktivnosti.

“Drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Naime, smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskoj nastavi.

Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, i to zbog specifičnosti tih prostora. Na bazenima se zbog klora u vodi i vlage u zraku, a u balonima zbog prozračnosti, virus slabije širi. Važno je napomenuti i da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostorija poput svlačionica i tuševa. Daljnje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače”, pojasnio je Božinović.

Komentari