PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA: Evo kako je Mamić iz Dinama izvukao još 70 milijuna (FOTO)

Facebook

Sumnja se na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK je na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970., 1968., 1971. i 1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Iako USKOK u svoj službenom priopćenju nije naveo imena okrivljenika, iz navedenih funkcija i godina rođenja da se iščitati kako je riječ o već dobro nam poznatim sudionicima malverzacija u Dinamu. Riječ je o Zdravku Mamiću, Damira Vrbanoviću, Marija Mamiću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Zoranu Mamiću.


Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik (Zdravko Mamić), kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2007. do prosinca 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika (Vrbanović), glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, vlasnika pet društava iz Švicarske, Velike Britanije, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea i Hong Konga i voditelja poslovanja četiri društva iz Arapskih Emirata, Velike Britanije i Belizea, IV. okrivljenika, voditelja poslovanja trinaest društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, V. okrivljenika, voditelja poslovanja devet društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, VI. okrivljenika (Zoran Mamić), sportskog direktora GNK Dinamo, i VII. okrivljenika, vlasnika društva iz Arapskih Emirata, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV., V. i VII okrivljenicima, kao vlasnicima i voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

Fiktivni ugovori i sporazumi

U cilju realizacije opisanog plana I. okrivljenik je s III., IV., V. i VII. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, kao i ugovora kojima je GNK Dinamo neosnovano obvezan na isplate određenih iznosa navedenim društvima. Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Sukladno dogovoru sa I. okrivljenikom, III., IV., V. i VII. okrivljenici su u ime navedenih društava dogovarali ispostavljanje računa za takve nepostojeće usluge, nakon čega je I. okrivljenik nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava.

Postotci od transfera

Nadalje, I. okrivljenik je sa II., III. i VI. okrivljenicima dogovarao i zaključivanje ugovora kojima se samo određenim igračima neosnovano na štetu GNK Dinamo utvrđuje pravo na isplatu 50% budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti GNK Dinamo. Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali II. okrivljenik i VI. okrivljenik, dok su nakon toga I. okrivljenik i III. okrivljenik dogovarali zaključenje ugovora između igrača i društava iz Velike Britanije, Arapskih Emirata, Švicarske i Hong Konga, kojim se navedenim društvima neosnovano prepušta 50% iznosa budućeg transfera na koji bi GNK Dinamo imao pravo prilikom transfera određenih igrača u drugi Klub.

Izvukli više od 9 milijuna eura

Na opisani je način s računa GNK Dinamo na račune stranih društava, na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 9.079.076,76 EUR i 238.048,16 GBP, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 69.258.355,47 kuna.
S obzirom da je u odnosu na I., II., III., IV., V. i VI. okrivljenike rješenjima suca istrage Županijskog suda u Zagrebu već određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, Ured neće podnositi prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Komentari