‘Obnovu košarkaškog terena čekali smo dugih 15-ak godina, bojimo se uopće tražiti stolove za ping-pong’

Foto: Privatna arhiva

Svakog utorka sve do kraja prosinca, dragi čitatelji portala Zagreb.info, donosimo vam jednu sportsku priču iz Zagreba. Jer, Zagreb se voli i kroz sport!

Ovog tjedna donosimo vam priču s Jaruna, točnije s Gredica. Tamo se živi ŠicaZGredica. Dugih skoro 15 godina tamošnji građani čekali su na uređenje košarkaškog igrališta. Popričali smo s jednim od ljubitelja ovog sporta koji se sa svojim prijateljima još kao adolescent borio da im se obnovi teren.

“Kada sam kopao po dokumentima sa starim slikama, našao sam album iz 2005. gdje se vidi, osim novih posađenih stabala tik uz igralište i stari ‘izraubani’ asfalt s pukotinama, te smo kao adolescenti ja i moji prijatelji iz djetinjstva slali slike u Mjesni odbor, s ciljem da igralište dobije novo ruho. Međutim, došli smo konačno na svoje tek u ljeto 2019.”, rekao nam je Siniša Lukić, poznatiji kao Sinke Fresh.

Foto: Privatna arhiva

Otkrio nam je svoja najranija sjećanja na košarkaško igralište u Gredicama.


“Ranih 90-ih, kad sam bio dovoljno velik da jedva dobacim do koša, igralište je vrvilo igračima što starije, tako i mlađe generacije. Mi mlađi smo strpljivo čekali red da bacimo koju, dok igraju ozbiljni igrači poput Luke i Grahe, koji od te prve generacije haklera na Gredicama i dan danas igraju”, rekao nam je.

Objasnio nam je nešto više i o ‘ŠiciZGredica’.

“ŠicaZGredica postoji od ranih 90-ih, otkad postoji i samo igralište, samo ne pod tim imenom. Na Gredicama se stvorio na neki način kult oko košarke, jer je kroz naše igralište prošlo mnogo haklera iz kvarta i okolice. Sa novim igralištem 2019. dogodila se renesansa, jer su počeli dolaziti ozbiljni hakleri iz Gajnica, i ostalih dijelova grada, te se možemo pohvaliti da u našem košarkaškom community-u na WhatsApp grupi brojimo skoro stotinjak članova koji redovito igraju. Na ideju samog imena ŠicaZGredica smo došli ja i Rale.

Foto: Privatna arhiva

Zatim sam predložio našem cijenjenom hakleru i umjetniku Ivanu Karagi, da nam napravi logo, a košarkaš koji čini sami logo je naš dragi hakler Boro, kojeg osim košarkaškog umijeća krasi i jedna socijalna crta uvijek dobro raspoloženog zabavljača u društvu.

Također cijelu priču smo okrunili sa pjesmom “21-0” , tzv. himnom hakla, koju smo složili Burky, Koolade i ja prošlo ljeto 2020.”, otkrio nam je Sinke.

Rekao nam je i kako se on sam bavio vaterpolom nekad prije.

“S obzirom da su Gredice napravljene za vrijeme Univerzijade ’87., što nas čini tik do ŠRC Mladost i ŠRC Jarun, logično je da na Gredicama živi puno sportaša, te rekreativaca koji se bave raznim sportovima. Primjerice, ja sam inače trenirao vaterpolo u “HAVK Mladost”, a košarku igram rekreativno”, rekao nam je.

Objasnio nam je kako košarku ‘haklaju’ vani u proljeće, ljeto te ranu jesen, dok na zimu igraju po dvoranama diljem Zagreba. Otkrio nam je i da planiraju napraviti turnir u proljeće 2021.

‘Bojimo se uopće tražiti stolove za ping-pong’

“Na proljeće/ljeto 2021. ako prilike posluže, planiramo napraviti neformalni košarkaški turnir u haklu 3 na 3, te u igri sa tricama zvanoj “Banka”, u sklopu dana Gredica”, rekao nam je naš sugovornik.

U jednoj rečenici uspio nam je objasniti kako je to sve izgledalo za vrijeme pandemije koronavirusa.

“Na proljeće i ljeto 2020. smo se naigrali za cijelu zimu, s obzirom kako trenutno stvari stoje”, objasnio je.

Objasnio nam je i kako se uopće boje tražiti stolove za ping-pong, s obzirom na to koliko su dugo čekali uređenje igrališta.

“Kao što smo obnovu košarkaškog igrališta čekali 15-ak godina, bojimo se tražiti i stolove za ping-pong“, rekao nam je Sinke.

Foto: Privatna arhiva

Za kraj otkrio nam je i po čemu su to još Gredice posebne.

“Pa definitivno po svojoj arhitekturi predivnih zgrada, prelijepih parkova, obiteljske atmosfere, neposredne blizine Jaruna, a ni grad nije tako daleko”, zaključio je naš sugovornik.

‘ŠicuZGredica’ možete pratiti i na njihovom Instagram profilu.

Komentari