Zagrebački golman u potrazi za uspjehom otišao u Grčku: ‘Svuda je lijepo, ali dom je dom’

Privatna arhiva

Zagrebačke ulice zamijenio je onim grčkim. I sve to u potrazi za uspjehom i nogometnom karijerom.

Dečko iz Sesveta odjednom se našao u novoj sredini, samo s ambicijom da jednog dana postane netko i nešto. Jedan Keylor Navas ili možda pak Iker Casillas. Ivan Benko je 23-godišnji golman s kojim smo popričali o tome kako se razlikuje život u Grčkoj, točnije na Kreti, 100 kilometara od grada Herakliona, od onog zagrebačkog, ali i o tome što mu najviše nedostaje.

No, krenimo redom. Benko je svoju karijeru započeo u rodnim Sesvetama. Da će biti golman, pa znao je recimo od rođenja. Reklo bi se, krv nije voda.

“Počeci nogometne karijere dogodili su se u Sesvetama, gdje sam branio za tadašnju Croatiu pa kasnije za sadašnje NK Sesvete. Od svog početka sam branio, a golman sam postao tako što je moj otac bio golman i sve što sam kao “klinac” naučio o branjenju, dugujem njemu. Poslije se to razvijalo u nogometnoj školi, nastupao sam čak i za Sesvete u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi (Pioniri, Kadeti, Juniori)”, rekao nam je simpatični Benko.


Priznao nam je kako nogometnog uzora baš i nema, ali postoje golmani čije utakmice rado pogleda.

“Nogometnog uzora iskreno i nemam, ali volim pogledati Alissona Beckera i Ter Stegena.
Fascinira me ta njihova igra nogom i mirnoća”, objasnio nam je.

Privatna arhiva

Sve je postigao sam

Nije mu bilo lako. Priznao je kako je sve postigao sam. Zato sad i puno više cijeni neke stvari.

“Najveći uspjeh u mojoj karijeri je to što sam sve do sada napravio sam, bez ikakve pomoći ili slično i mislim da je tako možda i bolje, jer gledajući unazad, sada neke stvari znam puno bolje cijeniti.

Bio sam član Nike Akademije, kao prvak u Hrvatskoj, naučio puno novih stvari boraveći u Engleskoj i zadnje dvije sezone igrajući u Grčkoj za OF Yerapetra. Osvojio sam dva veoma bitna trofeja za grčki klub. Izdvojio bih utakmice na Olimpijskom stadionu u Ateni koji je nevjerojatan”, rekao nam je Benko.

Priznao nam je i zašto baš Grčka i OF Yerapetra. Imao je i jednu drugu ponudu, ali ipak se odlučio za ovu.

“U Grčku sam otišao preko jednog bivšeg igrača/menadžera koji me je preporučio u Kretski Ofi. Tada sam uz to, imao dobru ponudu iz Češke, no nakon razgovora sa obitelji odlučio sam se za Grčku.

Privatna arhiva

Jako sam se brzo prilagodio, prve godine klub mi je omogućio učenje Grčkog tako da sam i jezik savladao nakon nekog vremena.

Kreta je prekrasan otok, kao i ostatak Grčke, tako da svaki slobodan dan koristim da vidim nešto novo. Temperatura je cijele godine visoka tako da je klima ugodna”, objasnio je.

‘Grčka je prekrasna’

Trenutno je njegov klub u Super Ligi 2 koja je kako sam kaže ‘zahtjevna i jaka’.

“Život u Grčkoj je prekrasan, Grci su dosta slični nama, svaki slobodan trenutak vole potrošiti na kavi, plaži ili u društvu gledajući neku utakmicu.

U Zagrebu, pošto je veći grad ljudi žive brže i od jutra je sve na brzinu, dok je na Kreti sve lagano, kad stignem napravit ću. Što se tiče Zagreba, nije da mi nešto posebno nedostaje, ali znate, dom je ipak dom. Doma je uvijek najljepše”, priznao nam je.

Privatna arhiva

Tamo je stekao i puno novih prijatelja. Otkrio nam je još nešto. Prošle je godine bio jako blizu transfera u grčki Panetolikos koji se natječe u prvoj ligi!

“Da, prošle sezone sam bio jako blizu transfera u grčkog super ligaša Panetolikos, ali došlo je do promjene trenera tamo tako da je ostalo samo na tome”, kazao je.

Za kraj otkrio nam je svoje ambicije.

“Krajnji cilj koji želim postići je napredovati što više i naravno uživati u onome čime se bavim, jer mislim da je to ipak najvažnije. Nadam se da ću svoj put nastaviti u nekom većem klubu i da će se trud i odricanje isplatiti”, zaključio je mladi Sesvečanin.

Privatna arhiva

Komentari