Napustila nas je najstarija hrvatska olimpijka: Osam puta bila prvakinja u svojoj disciplini

screenshoot

Najstarija hrvatska dvostruka olimpijka i prva Hrvatica koja je nastupila na zimskim olimpijskim igrama Nada Birko-Kustec preminula je jučer u Zagrebu u 91. godini života.

Nada Birko – Kustec rođena je Mrkoplju 2. siječnja 1931. godine. U rodnom mjestu, gdje je provela djetinjstvo, poput svojih vršnjaka napravila je prve skijaške korake. Bio je to začetak jedne velike i impresivne karijere. Bila je članica skijaških klubova Bijele Strijele iz Mrkoplja i Goranin iz Delnica. Najuspješnija je skijašica Gorskog kotara svih vremena. Bila je stalna članica državne i olimpijske reprezentacije Jugoslavije.

Njezin najveći uspjeh bio je omladinska prvakinja Jugoslavije 1948. u skijaškom trčanju na 4 kilometra. Od pobjede na izbornom natjecanju na Planici 1949. godine preuzela je vodeće mjesto u Jugoslaviji u disciplini skijaškog trčanja i zadržala sve do kraja sezone 1954. godine. Dvostruka je držvna prvakinja 1950. i 1954. godine na seniorskom prvenstvu države u trčanju na 10 kilometara i članica pobjedničke štafete 3 x 5 kilometara.

Nastupila je na 6. Zimskim olimpijskim igrama 1952. u Oslu gdje je osvojila je 14. mjesto u utrci na 10 kilometara, a na natjecanju za Kup Kurikala 1954. 10 mjesto. Za Skijaški klub Goranin iz Delnica nastupa od 1955. godine. Bila je višegodišnja republička i državna prvakinja u skijaškim utkama za omladinke i članice. Čak osam puta bila je prvakinja Jugoslavije u svojoj disciplini.


Nastupila je i na 7. Zimskim olimpijskim igrama 1956. u Cortini d’ Amplezzo u trčanju na deset kilometara i osvojila je 35. mjesto, a u štafeti 3 x 5 kilometara zajedno sa Blaženkom Vodenlić i Amalijom Belaj je osvojila deveto mjesto.

Posljednji ispračaj Nada Birko Kustec biti će u četvrtak 3. rujna 2020., u 13, 20 sati na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Komentari