NAJBOLJI HRVATSKI SKIJAŠ: Filip Zubčić nastavlja sa skupljanjem bodova, završio je drugi slalom u ovoj sezoni Svjetskog kupa

Foto: Profimedia

Filip Zubčić je na 20. mjestu završio drugi slalom u ovoj sezoni Svjetskog kupa koji je održan u utorak u talijanskoj Madonni di Campiglio, a svoju treću pobjedu na ovom skijalištu odnio je Norvežanin Henrik Kristoffersen stigavši do nje s 12. mjesta u prvoj vožnji.

Kristoffersen je u drugoj vožnji imao treće vrijeme, što mu je bilo dovoljno da nadmaši sve one koji su skijali prije i poslije njega u drugoj vožnji, u kojoj je za one najbolje iz prvog ‘laufa’ staza postajala sve lošija i lošija.

Tako ni Kristoffersenov sunarodnjak Sebastian Foss-Solevaag, koji je imao sekundu i 25 stotinki prednosti iz prve vožnje, nije uspio doći do prve pobjede u karijeri. U drugoj vožnji je bio sporiji od Kristoffersena za sekundu i 58 stotinki, što mu je bilo dovoljno za drugo mjesto, što mu je najbolji plasman u utrkama Svjetskog kupa.

Na pobjedničko postolje je stao i Talijan Alex Vinatzer koji je zaostao stotinku za drugoplasiranim, a četvrti je bio Austrijanac Manuel Feller, koji je, pak, imao za stotinku lošije vrijeme od Vinatzera.


Nakon što je sa startnim brojem 16 imao 19. rezultat u prvoj vožnji, Filip Zubčić je u drugoj vožnji startao 11. i uspio još jednom solidno skijati. Nažalost, manja pogreška u donjem dijelu staze, jedan zakašnjeli ulazak u vrata, odnio je Filipu brzinu i dragocjene desetinke sekunde koje su mu mogle značiti bolji konačni plasman za barem tri mjesta, ako ne i mnogo više.

Ovako je po šesti put u karijeri završio slalom za Svjetski kup među 20 najboljih i s novih 11 bodova se zadržao među pet najboljih u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Nažalost, ostali hrvatski skijaši nisu uspjeli izboriti finalnu vožnju. Istok Rodeš nije ponovio nastup kakav mu je prije dvije godine donio sedmo mjesto na ovoj stazi. Njegov zaostatak za najbržim u prvoj vožnji bio je gotovo četiri sekunde (3.71), što je bilo dovoljno za 41. mjesto.

Kvaliteta staze nije dopuštala skijašima s višim startnim brojevima postizanje boljih rezultata. Tako je Matej Vidović s brojem 56 bio tri stotinke brži od Rodeša i završio na 40. mjestu, dok je Samuel Kolega s brojem 59 zaostao 4.64 sekunde, što je bio 50. rezultat među 53 skijaša koji su došli do cilja prve vožnje.

Henrik Kristoffersen je svojom 22. pobjedom u Svjetskom kupu, a 18. u slalomskim utrkama, preuzeo vodstvo u redoslijedu slalomaša sa 140 bodova. Drugi je Manuel Feller sa 130 bodova.

U ukupnom redoslijedu i dalje je vodeći Francuz Alexis Pinturault koji je bio na diobi šestog mjesta u ovoj utrci i došao do novih 40 bodova pa ih ima 440. Drugi je Aleksander Aamodt Kilde s 375.

Skijaška karavana ostaje u Italiji, a na redu su brze discipline u Bormiju, gdje će 28. prosinca biti spust, a 29. prosinca superveleslalom.

Komentari