Milka Babović obilježila epohu: ‘Mi smo imale poseban odnos, majčinski, ja bih rekla’

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mladima spomen njenog imena neće puno značiti, a trebao bi. Na visokim učilištima društvenih znanosti, napose na novinarskim studijima, o njoj bi se trebalo pisati knjige, držati seminare, pripremati ispite.

Sportska komentatorica Hrvatske televizije Milka Babović obilježila je epohu, profesionalnošću, nadanošću, simpatičnošću i nadasve poštenim pristupom poslu.

Većina će je povezvati s prijenosom klizačkih priredbi u koje je unosila emociju, boje, jer zapamtite davno nije ni bilo televizira u boji, a toliko je znala o stvarima koje je komentirala da je zainteresirala i one kojima klizanje nije bilo niti na kraj pameti. Imala je osjećaj za lijepo, za umjetnost, mjeru, a učila je brojne generacije novinara koji su joj neizmjerno zahvalni, piše Dnevno.

Kad smo već kod klizanja, ljubimica joj je bila Sanda Dubravčić, najprije djevojka koja je tek klizanje uvodila u hrvatsku, tada jugodslavensku sportsku scenu, danas ugledna liječnica. Koja tuguje zbog ‘odlaska prijatleljice.


Sanda Dubravčić tako se sjeća:

“Odgajala je sve oko sebe i držala visoko podignutu letvicu rada, ozbiljnosti, pripreme za svoj posao. Mi smo imale poseban odnos, majčinski, ja bih rekla, jer ipak nas je dijelila razlika u godinama da bismo bile prijateljice. Ali, taj majčinski odnos je bio izniman. Ne mogu zaboraviti doček nakon što sam 1981. osvojila europsko srebro i razgovore s mnogim novinarima. Jedan gospodin je nešto pogrešno preveo s francuskog na engleski, nije to bilo precizno, a ja, hvala Bogu poznam oba jezika. Ja sam ispravila gospodina, a Milka je na to ponosno rekla: To je moje dijete!”

Sanda Dubravčić je i nezmjerno zahvalna za sve što je Milka Babović napravila u promociji klizanja i u promociji nje same. Sanda Dubravčić je bila srebrna na Europskom prvenstvu 1981. u Innsbrucku što je bio izvrstan doseg, a onda je 1984. godine upalila olimpijski plamen u Sarajevu na stadionu Koševo, na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Sve to pratila je i komentirala baš Milka Babović.

Komentari