KAKO ĆE REAGIRATI DRŽAVA? Iz Kuće nogometa poslali poruku: ‘Zar mi nemamo radnike, željezo i beton?’

Izvor: HNS

Nacionalni nogometni stadion tema je oko koje se već neko vrijeme lome koplja. Jedni bi ga bezuvjetno izgradili, dok drugi o njemu ne žele ni čuti. Nogometnim zaljubljenicima on je pitanje ponosa i sportske kulture, dok bi neki radije da se novac (u većem dijelu poreznih obveznika) potreban za izgradnju toga zdanja troši primjerice na saniranje komunalnih problema.

Ako se pitaju ljudi iz Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatska zaslužuje nacionalni stadion. Svjetski doprvaci igraju na ruglu koje se maksimirskim stadionom zove, a s toga arheološkog nalazišta već se lome komadi konstrukcije. Pucaju stakla sama od sebe, ničim izazvana ispod zapadne tribine stoji zaštitna mreža i samo je pitanje dana kad će se, nedaj Bože, sve srušiti…

U tom je povodu HNS izdao priopćenje u kojem se navodi niz usporedbi s Mađarskom koja je izgradila Groupama Arenu. Na njoj je Hrvatska igrala svoju zadnju utakmicu i izgubila je od domaćina s 2:1.

Priopćenje objavljeno na službenim stranicama HNS-a prenosimo u cijelosti:


“U samo 14 mjeseci, uz financiranje države, mađarski velikan Ferencváros i mađarski nogomet dobili su prekrasan novi stadion – spektakularnu Groupama Arenu. Gledajući taj stadion, hrvatski navijač ne može se ne zapitati – zar Hrvatska nema beton? Željezo? I radnike sposobne napraviti ovakav stadion?

Hrvatska nogometna reprezentacija imala je priliku već dva puta zaigrati na novom, uistinu krasnom stadionu u Budimpešti: u ožujku 2016. godine kada je u prijateljskom susretu s Mađarskom odigrala 1:1, dok su domaćini gotovo točno tri godine kasnije, ove nedjelje, slavili 2:1 u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Na ponos svim Mađarima, ulaznice za tu utakmicu rasprodane su čim su puštene u prodaju.

Groupama Arena izgrađena je na mjestu nekadašnjeg stadiona Albert Florian – pokušaji rekonstrukcije starog stadiona su odbijeni zbog velikih troškova te je 2012. bilo objavljeno da će se na toj lokaciji izgraditi novi stadion za 23.000 gledatelja, drugi najveći u Mađarskoj.

Izgradnja novog stadiona započela je 28. ožujka 2013. godine, a već 10. kolovoza iduće godine odigrana je prva utakmica na novom stadionu – Chelsea je s 2:1 pobijedio domaći Ferencváros.

Groupama Arena koštala je oko 50 milijuna eura, a ministar gospodarstva Mihály Varga izjavio je kako će prodaja zemljišta dobivenog okretanjem pozicije novog stadiona pokriti troškove izgradnje.

Stadion je multi-funkcionalan te uz nogometne utakmice može ugostiti i koncerte, konferencije i različite druge kulturne događaje. 2800 tona željeza izrađeno je u Kecskemetu, dok je betonska struktura (25.000 kubičnih metara) napravljena u Penteli. Izgradnja stadiona omogućila je posao za oko 2.000 radnika.

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju.

Krajem ove godine planira se i otvorenje nacionalnog stadiona u Budimpešti koji nosi ime legendarnog Ferenca Puskasa, na kojemu će sljedećeg ljeta biti odigrane tri utakmice natjecanja po skupinama Europskog prvenstva te jedan susret osmine finala.”

Komentari