Legenda Dinama vjeruje u Modre! Ima i savjet za trenera Mamića, hoće li ga poslušati?

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Modri će se u utakmici protiv Feyenoorda u četvrtak navečer boriti za Europsko proljeće.

Najveći rival Feyenoorda je amsterdamski Ajax, koji je na neki način redovita mušterija Dinama.

Tu zgodnu tradiciju započeo je kao trener Dinama, Velimir Zajec, još davne 1998. godine kada je Hrvatska bila treća na svijetu, a Dinamo fino igrao u Ligi prvaka. Da, zagrebački klub se zvao Croatia, no danas malo koga to zanima.

Sjetimo se, Dinamo je, odnosno Croatia, u jesen 1998. u Ligi prvaka osvojio čak osam bodova u skupini, jednako kao Juventus, Barcelona, Arsenal i Benfica, ali taj mu kapital nije bio dovoljan za ulazak u drugi krug. Pobjednik Dinamove skupine bio je Olympiacos s 11 bodova, a Dinamu su u leđa gledali Porto i Ajax sa po sedam bodova.


U Ligi prvaka kao trener je ušao Cico Kranjčar koji je u kvalifikacijama eliminirao Celtic, no nakon slabog starta u skupini bio je smijenjen i na klupi je osvanuo Velimir Zajec. Prava nesreća zadesila je zagrebačku momčad, unatoč dvije velike pobjede, protiv Porta (3-1) i Ajaxa u Amsterdamu (1-0) prolaza nije bilo.

‘Dobro se sjećam svega…’

S osvojenih osam bodova Dinamo je bio jedno od najugodnijih iznenađenja te sezone, a da bi dočarali koliki je to uspjeh bio, spomenimo da je u sljedećih 30 utakmica u Ligi prvaka (u pet godina) Dinamo osvojio devet bodova.

“Dobro se sjećam svega, igrali smo zaista dobro. Čini mi se da su se igrači trgnuli nakon smjene Zlatka Kranjčara, pripreme su bile dobro odrađene, morao sam prionuti tek nijansama. Išao sam na opciju prilagođavanja suparniku, a imao sam pametne igrače. Ladić, Jurić, Šimić, Bišćan, Jeličić, Rukavina, Mujčin. Sve su brzo shvatili. Morate znati da sam imao i Prosinečkog i Viduku, ali su se bili ozlijedili. Čvrsto sam uvjeren da bi bili prvi u skupini s njima. Bio je to silno jak Dinamo, trener je tu da doradi neke varijante. Kada su igrači to spoznali problema nije bilo. Igrali smo baš jako dobro. Ajax je doslovce bio podređen protiv nas, a bio je baš dobar”, kaže Velimir Zajec.

Za dvoboj protiv Feyenoorda u četvrtak navečer Zajec vjeruje da lako može prevagnuti na Dinamovu stranu.

“Dinamo je sada u boljoj formi nego na početku skupine, kada je u Zagrebu bilo bez golova. Ipak, i tu utakmicu Dinamo je odigrao pametno, mudro. Sad s malo pažljivije složenim napadom Nizozemci se opet mogu matirati”, rekao je Zajec za Dnevno.

Za Dinamo ove sezone rekao je da je momčad oslabljena.

“Čak je i bolje da je Dinamo u Europskoj ligi, ona nije samorazvojna, nego i kvalitetna i Dinamo je u njoj konkurentniji. Što se vidi i iz rezultata. Dobro, lani je Dinamo bio dobar i u Ligi prvaka, ali momčad je od tada oslabljena”, zaključio je.

Komentari