Dinamo uredio trofejnu dvoranu s najvećim utakmicama! Pali Real, Barca i Juventus, a u luksuznoj arhivi nalazi se i onaj iz 1948.

Foto: GNK Dinamo Zagreb

Dinamo je ovih dana uredio trofejnu dvoranu s najvećim dostignućima u povijesti. Nalaze se tako tamo najstariji pehar iz 1948. godine, mnogi egzotični, a iznad njih ploče koje otkrivaju kako je Dinamo četiri puta dobio Juventus, kako Pele ni jednom u tri utakmice nije dobio ‘Modre’ i mnoge druge.

Popis najvećih utakmica osvježavat će nakon svake sezone. “To je originalna ideja, nisam vidio da neki klub vani ima tako nešto. Ne tvrdim da nema, ali nisam vidio”, za 24 sata rekao je Dinamov kroničar Miroslav Tomašević, a otkrili je i kako su birali utakmice.

“Arhitekt Nikola Polak i ja birali smo ih. U obzir su došle isključivo međunarodne utakmice, da se vidi Dinamov europski štih od samih početaka. I tu nisu samo natjecateljske utakmice jer naprosto neke prijateljske ne možeš preskočiti. Poput pobjede nad Realom u Madridu pred, neki kažu, čak 120.000 gledatelja” govori Tomašević.

Na trofejnim se zidovima, kaže, našlo oko 120 utakmica. “Nismo se ograničavali brojem, naravno da imaš prostorno ograničenje, ali stavili smo više-manje sve međunarodne utakmice koje su u tom trenutku nešto značile, i medijski i samim igračima i klubovima”, dodaje.


Tu su i neke utakmice protiv reprezentacija. “Nekad je bilo uobičajeno da reprezentacije igraju protiv klubova. Građanski je pobijedio austrijski wundertim, kasnije je to učinio i pod imenom Dinamo. Brazil je s Leonidasom gostovao u Kranjčevićevoj nakon SP-a 1934. i bilo je 0-0. A pobijedili smo ili remizirali i s Peruom, Švicarskom, Australijom, SSSR-om…”, objašnjava Tomašević.

Utakmice nisu slagali kronološki nego geografski, pa se tako može naići na četiri utakmice s Juventusom. Ili Realom i Barcelonom, jedan do drugoga. Najstariji pehar je onaj prvaka Jugoslavije 1948. jer predratnima se izgubio trag, ističu se mnogi neobični, osvojeni na raznim turnejama i turnirima mlađih uzrasta, a potres ih je sve porušio no ni jednoga oštetio.

Komentari