BOYSIMA IME DAO TORCIDAŠ: Bad Blue Boysi prisjetili se svog osnutka i pomaknuli datum proslave rođendana

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bad Blue Boysi danas slave rođendan, a odlučili su i kako će pomaknuti datum na koji slave obljetnicu svog osnutka. Rođendan BBB-a premješten je sa 17. ožujka na 17. kolovoza, kako bi povijesno točnije proslavili obljetnicu.

Dosadašnji je datum bio značajan zbog utakmice protiv Partizana 1991. godine, kada su proslavili pet godina postojanja uz veliku bakljadu. No, naziv je službeno nastao 1986. godine na utakmici protiv Hajduka, kada je Dinamo neočekivano slavio s 4:0.

Iako su navijači vjerno pratili Dinamo od samih početaka, službeni naziv nisu imali do 1986. godine. Tada je po uzoru na navijačke skupine iz inozemstva skupina entuzijasta odlučila osnovati svoju skupinu koja će vjerno pratiti Dinamo. Naziv je navodno inspiriran tada popularnim filmom “Bad Boys” sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi.

Predložio ga je jedan Torcidaš, Tonči Prlac zvani Prle. Prijedlog su prihvatili tadašnji navijači Dinama, a vođa navijača Sandro Dujmušić predložio je da se boja Dinamovog dresa doda nazivu, te su tako nastali Bad Blue Boys.


Jedan od zaduženih za ime bio je i Ivica Cindrić-Ićo, legendarni Ićo Purger koji je na utakmicama diljem Jugoslavije pratio i Hajduk i Dinamo. Počast su mu BBB-i odali 2016. godine na 30. obljetnicu osnutka, kada su posjetili njegovo posljednje počivalište na Lovrincu.

Utakmica protiv Hajduka u Splitu bila je značajna za Dinamo, koji je slavio nakon loše sezone i prijelaznog razdoblja u kojem su ga napustili brojni značajni igrači. Čak je i Miljenko Smoje komentirao: “J*beš dobiti ovakav Dinamo!”. Dogodio se neočekivani obrat i Dinamo je poveo 4:0, a vjerni navijači dobili su ime.

Komentari