Znate li da Zagreb ima jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu? Večeras ne propustite otvaranje 30. Animafesta!

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu, nakon što je bio odgođen zbog pandemije koronavirusa, otvara se večeras u Kinu SC-a.

U svom jesenskom, 30. izdanju, Animafest će u Zagreb privući ugledne inozemne goste, a u kina, izložbene prostore i druge festivalske lokacije tisuće gledatelja i posjetitelja, dakako uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, najavili su organizatori.

Dok je zbog prostornih ograničenja koja nameću epidemiološke mjere, ceremonija otvaranja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, bogati filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku.

Već protekle subote projekcijama u Kinoteci i Kinu Metropolis MSU-a otpočeo je Program za djecu i mlade, a u ponedjeljak se u Galeriji Kranjčar postavlja izložba  radova “Majstor poetskih vizija” Georgesa Schwizgebela, dobitnika ovogodišnje Nagrade za životno djelo.


U predvorju Kina SC postavljena je ALU AR – aplikacija proširene stvarnosti, projekt Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu nastao u suradnji s tvrtkom Mašinerija.

Riječ je o grupnom studentskom projektu ostvarenom pod mentorstvom umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Nakon protokolarnog dijela otvaranja u Kinu SC bit će prikazano Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 u kojemu se mogu vidjeti kineski film “Šestica” Xu Ana i Xi Chena, crno-bijeli filozofski triptih s tradicionalnim kineskim motivima koji promišlja cikličnost vremena i muško-ženskih odnosa; stop-animirani uradak “Spone” Dine Velikovskaje koji koristi crnu žicu za upečatljivu, emotivnu i tehnički izuzetnu metaforu o napuštanju roditeljskog doma i vezama koje nije lako pokidati; novi film Andreasa Hykadea o vjeri, opsesiji i sazrijevanju u bavarskom marijanskom svetištu “Altötting.

Tu su još “Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, queer detektivska, subverzivna i prštavo referencijalna humoreska smještena u fin de siècle London oživljen ilustracijama Bobana Savića GETO-a.; novi kros-platformski, apsurdističko-meditativni projekt Atsushija Wade “Moja tjelovježba”; stilski eklektični animirani dokumentarac “Suvenir suvenir” Bastiena Duboisa koji se bavi obiteljskim sjećanjima jednog veterana na Alžirski rat za nezavisnost.

Razgovor s autorima filmova vodit će stalni suradnik Animafesta Alexis Hunot. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 1.  listopada, u 18,30 sati u Teatru &TD.

Od 22 sata Kino SC donosi  program “Mađarske u fokusu” u kojem se prikazuje dugometražni film Marcella Jankovicsa “Sin bijelog konja”, adaptacija drevnih legendi o ranim nomadskim narodima Huna i Avara.

Kao uvod u to remek-djelo iz 1981. godine pružit će još raniji, kratki Jankovicsev film “Sizif” nominiran za Oscara.

Ovogodišnji, 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama, s ukupno više od 300 filmova.

Komentari