ZagrebDox danas prikazuje kontroverzne naslove koji propitkuju problematiku cijepljenja i religije!

Photo: Promo

Treći dan ZagrebDoxa uključuje premijeru filma “Pitaj slobodno” Roberta Zubera koja će se održati u kinu SC u 16 sati. Spomenuti film progovara o cijepljenju te propituje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive.

Program u kinu SC nastavlja se projekcijom u 18 sati kada će biti prikazana dva filma iz regionalnog natjecateljskog programa.

Dokumentarac U zraku donosi dramatičnu ispovijest redateljičina supruga Damira – kojeg je upoznala u skloništu za vrijeme opsade Sarajeva – o njegovu strahu od letenja avionom te često skreće u duhovite epizode, no pritom dubinski ocrtava psihološke posljedice proživljenog iskustva ratne traume.

Ekonomske migracije, ali u suprotnom smjeru – iz samog europskog srca u jugoistočnu Europu, tema su filma Bugarski san Srđana Šarenca, bosanskohercegovačkog dokumentarista čiji je film Dvije škole prikazan na ZagrebDoxu 2017. U središtu je priče sudbina njemačke umirovljenice koja zbog nemogućnosti da ostvari komforan život u rodnoj državi odlazi u Bugarsku, a osim ekonomskih uvjeta života, film se dotiče i teme starenja te društvenog odbacivanja umirovljenika.


U 20 sati na rasporedu u Kinu SC su te naslova iz programa The Best of Rest: domaći filmovi Bez lica Davida Lušičića, Melem na rane Antona Mezulića, te Oscarom nagrađeni film Kako voziti skejt u ratnoj zoni (ako si cura) autorice Carol Dysinger.

Program završava uz projekciju kontroverznog filma “U slavu sotone Penny Lane”, provokativnom, ali duhovitom filmu, dobitniku nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na Calgary Underground Film Festivalu, koji ulazi u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta.

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

Naučite kako snimati film uz mentora Darija Juričana potpuno besplatno!

Komentari