NE PROPUSTITE: Predavanje Krešimira Mišaka – Preko ruba znanosti

Facebook

Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5 u utorak, 16. 02. 2016. u 19 sati organizira predavanje: “Tehnologije Viktora Schaubergera.”

Austrijanac Viktor Schauberger, nazvan „čarobnjakom vode“, bio je šumar i revni promatrač prirode što ga je učinilo otkrivačem onoga što je nazvaotehnologija impozije, koju je razvio na temelju vrtloga tekućina i kretanja u prirodi. Schauberger je svoje tehnološke patente i zamisli uvijek vezao uz oblike spirale i jajeta. Od samog početka svojih istraživanja, promatrao je pastrve u brzacima kako s lakoćom plivaju uzvodno i preko slapova visokih po 60 metara, stojeći skoro nepokretne u divljoj bujici.

Koje su sile to omogućavale? Odgovore je vidio u teorijama prirodnih vrtloga i spiralnog kretanja prema središtu spirale. Zaključivši da su ptice i ribe privučene svojim medijem; smatrao je da se taj princip može upotrijebiti i u tehnologiji. A ta tehnologija implozije predstavljala bi suprotnost tehnologiji koja pokreće sve današnje strojeve koja se temelji na odbijanju i potisku dok Schabuergerovo tzv. izvorno gibanje poziva i privlači i to upravo na način kako voda prirodno teče kružno-spiralnom prostornom krivuljom, okrećući se oko sebe i uvijajući prema unutra.


Predavač:
Krešimir Mišak

Komentari