Zagrepčanka uči turiste stara jela iz domaće bakine kuhinje: Obožavaju Ivu Robića i čvarke

Screenshot Cooking Croatia

Mnogi turisti iz SAD-a, Kine, Kanade, Australije i svih dijelova Europe, koji se odluče posjetiti Zagreb, kući se vrate s novim kulinarskim znanjima, i to kako napraviti šupfnudle, šnenokle, ajngemahtes, kajzeršmarn i ostala jela prema receptima zagrebačkih baka.

Zagrepčanka Željka Stošić spojila je ugodno s korisnim tako što je osmislila gastronomsko-turističku rutu Cooking Croatia, u sklopu koje turiste, koji dolaze iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta, podučava pripremanju specijaliteta iz tradicionalne kuhinje, piše Večernji.

Tura započinje sastankom ispod sata na Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon dogovora što će spremati, zajedno se upućuju prema tržnici Dolac. Nakon nabave namirnica slijedi neizostavna kava na špici, a onda šetnja do stana na Britancu u kojemu se pripremaju jela.

Za vrijeme ručka Željkin sin Anton, kako bi imali vrhunski ugođaj, svira im na klaviru stare zagrebačke pjesme. Kaže da najviše vole Ivu Robića. Što se tiče hrane pak, otkriva Željka, ludi su za čvarcima, koje nazivaju hrvatskim čipsom.


“Bit je u druženju tijekom kuhanja, i baš je to ono što se turistima najviše sviđa. Oduševljeni su starim zagrebačkim receptima i jelima koja sami pripreme. Turistička i gastronomska ponuda grada sve se više temelji na modernim trendovima, a upravo je naša tradicija ono što Zagreb čini posebnim i što treba pokazati svijetu” kaže Željka Stošić.

Komentari