ZagrebDox, koji će se održati od 13. do 20. lipnja, u programu Majstori Doxa donosi tri naslova istaknutih dokumentarista

Ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 13. do 20. lipnja, u programu Majstori Doxa donosi tri naslova istaknutih dokumentarista, kineskog umjetnika i aktivista Aija Weiweija, ruskog redatelja Viktora Kosakovskog i izraelskog filmaša Avija Mograbija.

Ai Weiwei u filmu “Coronation” propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinca ili zdravlje čitavog društva, pritom koristeći videosnimke građana Wuhana, zatvorenog u ranim danima koronakrize.

“U mozaičnoj formi te zapanjujuće i zastrašujuće snimke praznih gradskih ulica u samom epicentru epidemije Weiwei pretače u kritičko filmsko ostvarenje o običnom životu u neobičnim okolnostima”, ističe se u najavi.

“Gunda”, posljednje u nizu ostvarenja Viktora Kosakovskog, gledatelje vraća u seoski ambijent poznat iz njegova filma “Belovi” (2013), koji mu je donio glavnu nagradu na IDFA-i, no ovog puta u središte redateljeve pažnje dolaze domaće životinje.


Kako se napominje, kroz susrete s majkom krmačom, po kojoj je film i nazvan, dvije krave i jednom jednonogom kokoši redatelj na dirljiv način podsjeća na iskonsku vrijednost života.

Film na ZagrebDox stiže nakon bogate festivalske turneje i s brojnim priznanjima, među kojima je i nagrada Cinema Eye te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Film “The first 54 years – An abbreviated manual for military occupation” daje komentar na najdužu vojnu okupaciju u modernom dobu – izraelsku okupaciju palestinskog teritorija.

“U ironičnom tonu, u formi kvazi-priručnika, Avi Mograbi sažima suvremenu povijest vlastite države, dopunjujući ju arhivskim snimkama i svjedočanstvima bivših vojnika koji otkrivaju okrutnu stvarnost na terenu i porazno stanje ljudskih prava”, dodaje se.

Avi Mograbi ujedno je ovogodišnji dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Triler Dox donosi filmove renomiranih autora

U novom ovogodišnjem programu Triler Dox, koji će biti održan na Ljetnoj pozornici Tuškanac, prikazat će se nekoliko ostvarenja također renomiranih autora, po izboru Vladana Petkovića.

U fokusu novog filma američkog oskarovca Bryana Fogela “The Dissident”je saudijskoarapski novinar Džamal Kašogi, koji je život izgubio u listopadu 2018. u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu.

Taj istraživački dokumentarac razotkriva labirint zavjere u kojem se zatekao kolumnist Washington Posta, uplićući se u čitavu mrežu korupcije, zataškavanja i igre moći.

Filmu je dodijeljeno posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu, a bio je nominiran i za nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarca.

Nagrađivani danski redatelj Mads Brügger filmom “The Mole: Undercover in North Korea” daje uvid u ozloglašeni sjevernokorejski režim, zahvaljujući riskantnoj misiji dvojice tajnih agenata.

Sniman je u posebnim uvjetima tijekom desetogodišnjeg razdoblja, velikim dijelom uz uporabu skrivenih kamera, a donosi jednu od najviše uznemirujućih priča novoga stoljeća.

Program Triler Dox upotpunit će “Flee” Jonasa Pohera Ramussena i “Inside the Red Brick Wall” skupine anonimnih autora.

Snimljen u animiranoj tehnici, Flee otkriva užasavajuća iskustva izbjeglica iz Afganistana na putu prema novim životima na Zapadu i osvojio je nagradu žirija na Sundanceu.

Ovjenčan IDFA-inom nagradom za montažu, “Inside the Red Brick Wall” u maniri političke reportaže bilježi notornu epizodu u i dalje aktualnoj hongkonškoj borbi za demokraciju – u studenom 2019. je Politehničko sveučilište u Hong Kongu okupirano, a dramatičan sukob između prosvjednika i policije trajao je 13 dana i rezultirao s preko 1300 uhićenja.

Ovogodišnje, 17. izdanje ZagrebDoxa održat će se u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru SC-a te na Ljetnoj pozornici Tuškanac, s više od osamdeset filmova u svim programima.

Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Komentari