(VIDEO) Najslađe vijesti stižu nam iz zoološkog vrta, za pažnju javnosti spremni su prvi mungosi rođeni u Zagrebu!

Foto: Facebook

U zagrebački zoološki vrt, dva su patuljasta mungosa stigla prošle godine, no čini se kako su se u potpunosti udomaćili jer u drugoj polovici svibnja postali su roditelji.

Mladunci, za čiji je spol još prerano za reći, ovih su dana odlučili izaći van nastambe i upoznati svijet iz prve ruke, javlja Zoološki vrt grada Zagreba.

“Istražuju vanjski dio svoje nastambe u Afričkom selu, igraju se i promatraju merkate koji žive u susjednoj nastambi”, govore.

“Roditelji male patuljaste mungose ne puštaju iz vidokruga. Pozorno prate svaki njihov pokret. Kada osjete opasnost, mladunce glasanjem pozivaju u zaklon. Mladunci su prvih 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu – od banana i rajčica do ličinki kukaca. Da se o njima svi izvrsno brinu, potvrđuje i razvoj mališana. Naime, mladunci su nakon nepuna dva mjeseca gotovo dosegli veličinu roditelja”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.


Patuljasti mungosi najmanji su od svih mungosa. U prirodi nastanjuju savane i šume istočne i južne Afrike.

Ženke su dominantnije od mužjaka, a glavnu ulogu u skupini ima starija, dominantna ženka. U skupini svatko dobro zna svoje mjesto, pa rijetko dolazi do međusobnih sukoba. U odgajanje mladunaca među kojima je većina onih dominantne ženke, uključeno je cijelo selo, a u skupini postoje i dadilje koje pomažu u odgoju mladunaca i njihovoj pripremi za samostalni život.

Mladunci postaju spolno zreli u dobi između dvije i tri godine. Tako je recimo sada majka mungos, rođena prije tri i pol godine u Nizozemskoj, a mužjak, inače njen vršnjak u Hrvatsku je došao iz Francuske.Njihovi potomci prvi su patuljasti mungosi rođeni u Zagrebu.

Za ovu vrstu ne zna se koliko mogu poživjeti u prirodi, no u zoološkim vrtovima mogu doživjeti deset godina.

Patuljasti mungosi prepoznatljivi su po sitnoj njuški te malenim i zaobljenim ušima. Dlaka na glavi im je kratka, a niz tijelo se produžuje. Rep im čini više od polovine tijela, zaključuju iz zoološkog vrta.

Što se to događa? Cijene stanova u Zagrebu odletjele u nebo! Tko će toliko htjeti izdvojiti za kvadrat u Zagrebu?

Komentari