(VIDEO) Ljubavna priča zagrebačkih lemura osvojila cijelu Europu

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Poznata izreka kaže: “Mlađe je slađe!”, a da je uistinu tako tako potvrđuje i ljubavna priča čupavouhih lemura u zagrebačkom vrtu grada Zagreba. Petnaestogodišnja lemurica Padme koja je u Hrvatsku stigla iz italije i njezin čak dvanaest godina mlađi partner iz Danske, John John nedavno su postali roditelji dvije prekrasne crno-bijele lemurice.

Njihova ljubav i širenje potomstva, postala je hit tema u zoološkim vrtovima diljem svijeta, ali i vesela vijest za ljude posvećene očuvanju čudesnog životinjskog svijeta Madagaskara. Oduševljenje nije začuđujuće s obzirom na to da su čupavouhi lemuri prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično ugrožena vrsta, stoga je svaka nova jedinka izuzetno vrijedna.

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Čupavouhi lemuri su se posljednji put na adresi zagrebačkog ZOO-a rodili prije 18 godina, a Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba,za 24 sata izjavio je kako su novorođene lemurice zdrave i lijepo napreduju.

“Još uvijek sišu majčino mlijeko, no kako u svemu oponašaju roditelje, prije nekoliko su dana počele grickati vrbinu granu te povrće.”: rekao je ravnatelj.


Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Lemuri na svijet dolaze teški svega 100 grama, no već s pet mjeseci uspješno se penju na vrhove drveća. Ono što je specifično kod majki čupavouhih lemura jest da svoje mlade drže u ustima ili ih ostavljaju na sigurnom, dok ostale majke lemurice svoje mlade nose na trbuhu. Općenito, lemuri život provode u skupinama koje imaju do pet jediniki, a sastoje se od para i njihovih potomaka. Također, vlada matrijahat što znači da je ženka na čelu. U svom prirodnom okruženju, kišnim šumama istočnog Madagaskara čupavouhi lemuri žive do 19, dok u zoološkim vrtovima mogu doživjeti čak 35 godina što je izuzetno pozitivna vijest za očuvanje ove vrijedne vrste.

Prilikom posjeta zoološkog vrta, ove preslatke životinje pronaći najvjerojatnije na krošanjama drveća gdje provode najviše svoga vremena, a koliko su ove umiljate životinje uistinu neodoljive, pogledajte u priloženom videu.

 

 

Komentari