U četvrtak počinje novo izdanje 25 FPS Festivala, na kojem možete doživjeti najveće filmske klasike avangarde

Uz konkurenciju i programe žirija, ovogodišnji 25 FPS Festival, koji počinje 24. rujna u Zagrebu, donosi nekoliko programa u kojima će se moći pogledati audiovizualni performansi te klasici filmske avangarde.

“Kino 23” poseban je program namijenjen dugometražnim filmovima koji nisu nužno eksperimentalni, ali njeguju avangardni senzibilitet u svojoj estetici, dramaturgiji ili viđenju svijeta.

U okviru tog programa prikazat će se “Pogrebna povorka ruža”, koje s festivala najavljuju kao “kaleidoskopsko remek-djelo” redatelja Toshija Matsumota iz 1969. godine, te jedan od najsubverzivnijih i najpamtljivijih filmova s kraja šezdesetih.

Ta priča o popularnoj zabavljačici iz gej-kluba Genet, koja se upušta u vezu s vlasnikom ne bi li postala glavna madame, jedno je od ključnih uradaka japanskog novog vala i queer filma, koji je i Stanley Kubrick naveo kao izravan utjecaj na svoju “Paklenu naranču”.


Na festivalu se prikazuje 4K restauracija tog filma s originalnog 35-milimetarskog negativa i zvučnih elemenata.

Expanded Cinema: Jung An Tagen & Rainer Kohlberger

Jung An Tagen jedan je od pseudonima Stefana Justera, bečkog glazbenika i umjetnika, na čijim se nosačima zvuka susreću utjecaji ranog detroitskog tehna, trancea, elektroakustične glazbe i rafiniranog zvuka.

Nakon šest godina intenzivnog istraživanja poliritma i spoja modernih tehnika kompozicije i tehna, okrenuo se akuzmatičnoj, elektroakustičnoj strani svoga rada, a suradnju s austrijskim umjetnikom Rainerom Kohlbergerom, s kojima nastupa na 25FPS započeo je 2019. godine.

U okviru programa Expanded Cinema izvest će audiovizualni performans u kojem će imerzijom publike u računalno kreirani krajolik izbrisati granice između unutrašnjeg i vanjskog svijeta, ističe se u najavi festivala.

Program “U fokusu” predstavlja Nathaniela Dorskog

“U fokusu” je program posvećen recentnim radovima legendarnog autora američke avangarde, Nathaniela Dorskog, ostvaren u suradnji sa zagrebačkim Multimedijalnim institutom – klubom MaMa.

Dorsky se pojavio šezdesetih nizom poetskih filmova, koji su zbog svog specifičnog senzibiliteta uspoređivani s haiku-poezijom, a njegova privrženost celuloidu i preciznoj izradi filma proizlazi iz uvjerenja da film može i treba biti transcendentalno iskustvo.

Recentni filmovi, dio kojih čini najavljeni program, proširuju njegovo istraživanje onoga što ponekad naziva “polivalentnom“ montažom, otklonom od eksperimenata ruske avangarde dvadesetih, ali i od narativnih zahtjeva pop-kulture prema usavršavanju sposobnosti gledatelja da uočavaju suptilnosti određenih slika i složenu mrežu poveznica između njih.

Šesnaesto izdanje 25 FPS-a će se održati od 24. do 27. rujna u Kinu SC u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Komentari