TIJEKOM OVE LIKOVNE RADIONICE MENTOR JE GOL! Pridružite mu se ove subote u Pogonu jedinstvo

Photo: Leonardo Budimlić Majnarić

Akademski slikar Leonardo Budimlić Majnarić, jedinstveni majstor umjetničkog dojma, nastavlja održavati izvedbenu likovnu radionicu croquisa svake subote u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, od 17. listopada do 19. prosinca 2020, od 17h do 20h.

Avangardni umjetnički projekt GOLI UMJETNIK nastaje 2018. u društvenom centru BEK kroz suradnju dva nekonvencionalna akademska umjetnika – ak. slikara Leonarda Budimlića Majnarića i ak. dramaturginje Irene Čurik. Prvi je put javno izveden kao 48-satni politički happening FREAKVENCIJA 2018 u listopadu 2018. u Pogonu Jedinstvo, da bi za mjesec dana gostovao na Prvom međunarodnom festivalu svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj. Tokom 2019. i 2020. GOLI UMJETNIK se redovno održava u BEK-u i Pogonu Jedinstvo u formi izvedbene likovne radionice croquisa, u kojoj Leonardo ima trostruku ulogu mentora, modela i slikara.

‘Kad povlačimo liniju počinjemo govoriti’ 

Leonardo Budimlić Majnarić je posvetio svoje stvaralaštvo istraživanju linije, a talent vještini brzine bilježenja dojma, ogolivši tako crtež do same dinamike figure, čime je uspostavio vremenski okvir nastanka rada, crtajući njegove sadašnjost i spontanost trenutka. Tretirajući svaki model kao croquis crtež Leonardo bilježi obrise svakodnevnice svojih sugrađana. Ti tragovi trenutnih životnih prilika koji se očituju u jedinstvenom izrazu lica, pomaku lijeve noge ili nagibu glave, zauvijek ostaju sačuvani kao spomen-odraz jedne nepovratnosti življenja koja nas mijenja.


Umjetnikova je odluka da slika gol ne bi li ukinuo spone između sebe i okoline te podigao svijest o njihovom utjecaju na međusobne odnose, koje služi odvajanju, a ne spajanju koje je, stoga, zadaća umjetnikova. Goli slikar slika golu istinu.

Golo tijelo također priziva jedinstveno psihološko-emocionalno stanje umjetnika u procesu stvaranja, koje počiva na maksimalnoj krhkosti i maksimalnoj komunikativnosti. Takva otvorenost duše umjetnikov je dar zajedničkoj stvarnosti.

Leonardo Budimlić Majnarić (1962/Zg) diplomirao je 1990. na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Član je HDLU i HZSU.

Komentari