SUPER VIJEST: Tjedan suvremenog plesa na nekoliko zagrebačkih lokacija od 7. do 19. lipnja

Foto: Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, 38. Tjedan suvremenog plesa, održat će se od 7. do 19. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, a predstavit će niz domaćih plesnih umjetnika i umjetnica te brojna vodeća imena europske i svjetske plesne scene.

Na 38. Tjedan suvremenog plesa tako stiže Arno Schuitemaker, jedan od vodećih i najprogresivnijih plesnih umjetnika i koreografa u Nizozemskoj, dobitnik VSCD nagrade – “Oscara nizozemske plesne scene”, koji će predstaviti svoj recentni projekt “If You Could See Me Now”.

Svojim specifičnim pristupom izvedbi i plesu, Schuitemaker stvara intenzivne radove – kroz snažnu integraciju kontinuiranog pokreta uz elektronsku glazbu i impresivan dizajn svjetla, njegove interdisciplinarne izvedbe pružaju posjetiteljima nesvakidašnje iskustvo, svaka na jedinstven način, ističe se u najavi.

Simon Mayer jedno je od najznačajnijih imena austrijske plesne scene, a na Tjednu će izvesti predstavu “Sons of Sissy”. U tom zabavnom i dirljivom djelu, Mayer se fokusira na svijet tradicionalnog folk plesa i folk muzike Gornje Austrije, odakle sam potječe. Na eksperimentalan način četvorica izvođača i glazbenika koriste tradicionalnu alpsku glazbu, skupne plesove i ritualne prakse. Oslobađajući se konzervativizma i konvencija, uz dozu humora, uspostavljaju neviđenu fuziju umjetničkih reinterpretacija.


Program uključuje i gostovanje izraelsko-talijansko-njemačkog autorskog dvojca Avija Kaisera i Sergia Antonina koji se u predstavi “When Air Is Still Around” suočavaju s vlastitim tijelom, prirodom, okolinom i svojim odnosom. Djelo uključuje originalne fragmente i varijacije iz simfonija Ludwiga van Beethovena, čiji je 250. rođendan proslavljen u 2020. godini. Kaiser i Antonino zajedno rade i djeluju već gotovo 20 godina uz više od 20 plesnih radova za koje su ostvarili brojna priznanja i izvodili diljem Europe, SAD-a i Izraela.

Foto: Tjedan suvremenog plesa

Na 38. TSP stižu i slovenska koreografkinja i plesačica Urška Centa (One), francusko-belgijska koreografkinja, pjesnikinja, plesačica Claire Huber (As we drove short short horizon-lines). Domaću plesnu scenu predstavljaju Petra Hrašćanec (Samo), Matea Bilosnić (Klown), Jasna Vinovrški i Koraljka Begović (About Death And Dying), Nastasja Štefanić (As we drove short short horizon-lines) te Saša Božić (Kabinet čud(ovišt)a).

Program se odvija u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru te Histrionskom domu.

Tjedan suvremenog plesa međunarodni je festival u Hrvatskoj s najduljom tradicijom te jedan od najvećih festivala suvremenog plesa u regiji. Organizator je Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), a umjetnička ravnateljica plesna umjetnica i koreografkinja Mirna Žagar.

Tijekom proteklih 37 godina, Tjedan suvremenog plesa predstavio je gotovo tisuću djela svjetskih umjetnika te producirao više od stotinu premijernih izvedbi domaćih autora, postavši tako platforma za promociju i afirmaciju niza generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb, a realizira se uz potporu partnera, Francuskog instituta i Programa Teatroskop, Veleposlanstva Izraela u RH, te Udruge izraelsko prijateljstvo.

Komentari