PREMIJERA U HNK: Na Svjetski dan kazališta pogledajte maestralnu dramu

en.wikipedia.org

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u subotu 27. ožujka, predstavu “Kad svijeće dogore” koju prema romanu Sándora Máraija i u adaptaciji Christophera Hamptona postavlja Branko Ivanda.

Što je privuklo redatelja Branka Ivandu da se vrati živom prostoru teatarske scene i u najznačajnijem Hrvatskom kazalištu s troje sjajnih glumaca, postavi maestralnu dramu Sándora Máraija “Kad svijeće dogore”?

Dok se bauk masovne zaraze i straha od bolnoga umiranja širi zemaljskom kuglom, Márai nas vraća u intimni svijet živih lica i kontradiktornih moralnih stavova. Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?

“Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o suštini. A povratak suštini, za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija”, stoji u najavi.


Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina?

Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetoga suspensa. Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe.

Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

A odgovor daje i kreativni tim predstave “Kad svijeće dogore”. “Zaveden i inspiriran, Ivanda slijedi Máraijev put prema središtu tamnih prostora naše psihe. Odriče se efekata teatra vizualnih i tjelesnih atrakcija te vodi svoje glumce do dubokih intimnih odnosa u kojima svaka riječ, ponekad šapat, traži uvjerljivost u privatnosti glumčeve osobe. Nazovimo to shvaćanjem Máraijeva de profundisa ili pokušajem povratka uvjerljivosti kazališne riječi”, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Glume Siniša Popović, Goran Grgić i Zrinka Cvitešić / Iva Mihalić. Režiju, svoju prvu u HNK-u Zagreb, potpisuje Branko Ivanda. Dramaturšku prilagodbu adaptacije Christophera Hamptona napravio je kreativni tim predstave, scenografi su Branko Ivanda i Andrea Lipej, kostimografkinja je Slavica Šnur, a dizajner svjetla Milan Kovačević.

Predstava je produkcija HNK u Zagrebu i Teatra Erato.

Komentari