Posljednji dan ZagrebDoxa donosi najbolje naslove festivala, a program počinje već u podne!

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

U nedjelju, 11. listopada, u dvorani Kina SC publiku ZagrebDoxa očekuje program The Best of Fest koji uključuje projekcije nagrađenih filmova ovogodišnjeg festivalskog izdanja. U 12 sati će biti prikazan film koji po sudu žirija na najbolji način promiče ljudska prava te je osvojio nagradu MOVIES THAT MATTER; riječ je o filmu Odvjetnica (Advocate) autora Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche, a govori o kontroverznoj izraelskoj odvjetnici Lei Tsemel, poznatoj po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika.

U 14 sati bit će prikazan domaći film Jedna od nas Đure Gavrana koji je osvojio posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji. Okosnica filma počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno seksualno zlostavljanje unutar obitelji kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

U 16 sati prikazujemo trostrukog dobitnika ovogodišnjeg ZagrebDoxa – film Naš dom u divljini (Acasă, my home) autora Radua Ciorniciuca osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, Mali pečat – nagradu za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina i nagrada FIPRESCI žirija. Film prati sudbinu obitelji koja u divljini bukureštanske delte, nadomak užurbanog velegrada, živi u savršenoj harmoniji s prirodom. Zbog pretvaranja tog područja u javni nacionalni park obitelj je primorana napustiti svoj nekonvencionalni način života i vratiti se u grad. I dok se bore s prilagodbom suvremenoj civilizaciji, počinju se pitati o svome mjestu u svijetu i budućnosti koja ih čeka.

U 18 sati slijedi film Pjena (Froth) autora Ilyje Povolotskog koji je osvojio Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, ali i posebno priznanje mladog žirija za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina; ovaj filmski debi mladog ruskog redatelja govori o neobičnoj zajednici koja živi u polunapuštenom gradu na obalama Barentsova mora, a u tom negostoljubivom podneblju na rubu svijeta povezuje ih odlučnost da zacrtaju vlastiti put.


U 20 sati bit će prikazan najbolji film po sudu naše publike – dobitnik HT nagrade publike, koji će biti objavljen u nedjelju, 11. listopada prijepodne.

Konačno, program The Best of Fest završava projekcijom u 22 sata, i to naslova koji je osvojio posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji. Riječ je o dokumentarcu Uzorno vladanje (Exemplary Behaviour) Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, koji kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės, propituje pojmove zločina, pravde i oprosta.

Cijena paketa ulaznica za program The Best of Fest za svih šest projekcija u dvorani Kina SC iznosi 70 kuna, a za pojedinačnu projekciju cijena iznosi 20 kuna. Radno vrijeme blagajne u nedjelju je od 11 do 22 sata.

Komentari