POMOĆI ĆE VAM DA PRODIŠETE: Operni pjevači velikog srca odlučili dati svoj doprinos u borbi protiv korone

Izvor: HNK/Ilustracija

Divan potez umjetnika – nekoliko profesionalnih opernih pjevačica i pjevača pokrenuli su u petak inicijativu “Prodiši” kako bi pridonijeli rehabilitaciji osoba koje su preboljele bolest covid-19 te nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju, a pomoć u rehabilitaciji pružat će od 8. ožujka.

S pokretanjem inicijative “Prodišimo” u petak je javnost u priopćenju upoznao jedan od njezinih pokretača – prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagebu Ljubomir Puškarić.

Uz Puškarića, inicijativu su pokrenuli i njegove kolegice i kolege iz zagrebačkoga HNK-a – Adela Golac Rilović, Ivana Lazar, Ivica Trubić, Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Tvrtko Stipić i Ozren Bilušić te kolegica Martina Puškarić i kolega Berislav Puškarić iz osječkoga HNK-a. Puškarić je izvijestio kako su se inicijativi već počeli priključivati kolegice i kolege iz cijele Hrvatske.

“Instruktori” za razne vježbe disanja za disanje i kapacitet pluća


Puškarić je izvijestio kako je za potrebe te inicijative oblikovana facebook grupa koja je baza u organizacijskom smislu. One koji se s potankostima o inicijativi ne mogu upoznati posredstvom facebooka, Puškarić je uputio na telefon 0918844122 ili na e-mail adresu [email protected]

Kako je objasnio, u grupu su pozvani svi koji su imali teže simptome covida-19 (ili oni koji se žele raspitati za nekoga drugoga) kao što je upala pluća, a koji nakon bolesti i dalje osjećaju poteškoće u disanju.

Puškarić je napomenuo da operni pjevači koriste razne vježbe disanja kojima održavaju svoju formu i kapacitet pluća te da su grupu osnovali u nadi da će rekonvalescentima poboljšati narušeno disanje.

Objasnio je da zainteresirani mogu ulaskom u grupu dobiti informacije o cijelom procesu, a slanjem poruke na email: [email protected] (s imenom i prezimenom, godinama, te kontaktom) mogu se uključiti u rad s”instruktorima” koji su redom svi profesionalni operni pjevači.

Rad “instruktora” temeljit će se pak na programu vježbi posebno osmišljenim za ovu inicijativu, a baza će biti online konzultacije 1 na 1 sa svim sudionicima. Radit će se preko “Zoom” ili sličnih platformi, a za početak će svaki sudionik dobiti barem jedan termin tjedno u dogovoru s instruktorom. Uz rad s “instruktorom” svaki će sudionik dobiti preporučene vježbe za slobodno vrijeme, a kako je poručio Puškarić, “dobnih granica nema i prethodno učenje pjevanja nije uvjet pa ako i falšate – nije problem”.

Onima koji ne mogu koristiti “Zoom” inicijativa “Prodiši” probat će omogućiti sudjelovanje putem Whatsapp ili Viber videa ovisno o kvaliteti videopoziva koji će se moći uspostaviti.

Trajanje sudjelovanja procijenjeno na šest tjedana, a istraživanje u Engleskoj, odakle je ideja za ovakav projekt i krenula, pokazalo je značajne rezultate – poboljšanje psihofizičkoga stanja osoba koje su se uključile u rad s opernim pjevačima. Po uzoru na taj projekt Engleske Nacionalne Opere (ENO Breathe program) u suradnji s “Imperial College Healthcare”, i u Hrvatskoj je inicijativa “Prodiši” odlučila napraviti nešto slično.

Inicijativa poziva sve kolegice i kolege pjevače koji žele postati “instruktori” da se jave preko facebooka ili na email: [email protected]

Rad instruktora počinje u ponedjeljak, 8. ožujka.

Komentari