PLESOM PROTIV PATRIJARHATA: ‘Bill is Dead’ poigrava se muško-ženskim odnosima

Foto: Malo Sutra Facebook

Zagrebački plesni centar ugošćuje zanimljivu plesnu predstavu pod nazivom “Bill is Dead”. U produkciji Malo Sutra, Dance Week festivala i udruge Domino, izvedba će se poigrati arhetipovima i muško-ženskim odnosima u petak, 12. ožujka u 20 sati.

Plesni podij pripast će Bruni Isakoviću i Miji Zalukar. Oni će kroz bajkovitu formu i poigravanje s vizualnim i izvedbenim arhetipovima nastaviti svoj “doublebill” o odnosima moći između muškarca i žene.

“Bill is Dead” briše granice hiperbole i stvarnosti u kojima izvođačica i izvođač na sceni preispituju odnos autentičnosti i zadatosti svojih izbora. Pitanja kako se manipulira uvjetovanom strukturom odnosa moći, kome je kompromis gesta a kome obaveza te o tome da li je moguće da nitko nije uvjeren da je izvukao kraći kraj zavodljivo grade ovu bajku o smrti patrijarhata. “Bill is Dead” se fantazijama o izmještenim perspektivama zaneseno poigrava tvorničkim postavkama onog mehanizma muško-ženskih odnosa kojemu je odavno isteklo jamstvo.

Dramaturgiju potpisuje Vedrana Klepica, svjetlo Saša Fistrić, zvuk Hrvoje Nikšić, a kostimografiju Ana Fu. Za naraciju odgovoran je Zvonimir Dobrović.


Zagrebački plesni centar središnji je prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj koji podupire domaće i strane plesne umjetnike u njihovu stvaranju te potiče jačanje dinamične plesne scene.

Komentari