Ove subote povedite cijelu obitelj na biciklijadu od Bundeka do Svete Nedelje!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga „Biciklom do zdravlja“ ove subote, 19. rujna, organizira besplatnu obiteljsku biciklijadu od Bundeka do Svete Nedelje s početkom u 10 sati. Ova sportsko-rekreativna i javno-zdravstvena manifestacija je organizirana u svrhu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a cilj joj je promovirati aktivan način života te prikazati bicikliranje kao uspješno terapijsko sredstvo. Za sudionike biciklijade pripremljeni su razni zdravstveno-edukativni programi prije i nakon utrke.

Povodom predstavljanja biciklijade, ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, održana je konferencija za medije na kojoj su o detaljima utrke te važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje govorili dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda, Danijela Lana Domitrović, mag. sestrinstva, Dom zdravlja Zagreb-Zapad i Marin Mikić, dipl. ecc., predsjednik udruge „Biciklom do zdravlja“.

Biciklijada „Biciklom do zdravlja“ započet će u 10:00 na Bundeku, a dolazak na jezero Kipišće u Svetoj Nedjelji je planiran u 12:00. Manifestacija će se odvijati pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Grada Svete Nedelje te Doma zdravlja Zagreb-Zapad i stoga će biti popraćena raznim javno-zdravstvenim aktivnostima. Od 9:30 do 10:00 sati stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provodit će vježbe zagrijavanja, rastezanja i pripreme za utrku.

„Pozivam sve sugrađane da se pridruže ovoj biciklijadi koja je organizirana u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Ruta staze nije prezahtjevna, a ovom vrstom rekreacije uvelike pridonosimo unaprjeđenju vlastitog zdravlja, ali i čuvamo okoliš te smanjujemo koncentraciju emisije plinova koji ga zagađuju“, izjavio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda.


Od 12:00 započinje edukativni program u Svetoj Nedelji na jezeru Kipišće koji uključuje
edukacijska savjetovanja, tematska interaktivna predavanja i radionice namijenjene djeci,
mladima i aktivnom odraslom stanovništvu, a fokusirane su na obitelj. Broj sudionika bit će
ograničen, a sve popratne aktivnosti održat će se poštujući propisani razmak i zadane
epidemiološke mjere. Uz to, sudionicima će se mjeriti temperatura, uzeti kontakt podaci te će se podijeliti zaštitne maske, a sve u svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom.

„Cijelom rutom od 20 km biciklisti će se voziti u pratnji vodiča, a prilikom dolaska na
Samoborsku cestu pa do cilja koji se nalazi na jezeru Klipišće u Svetoj Nedelji, biciklijada će imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost sudionika. Isto tako, za sve sudionike je osigurana i okrijepa vodom te izotoničnim napitcima na nekoliko lokacija uzduž planirane rute. Nadamo se velikom odazivu i veselimo se aktivnoj suboti“, izjavio je Marin Mikić, dipl. ecc., predsjednik udruge „Biciklom do zdravlja“. Pritom je zamolio sve zainteresirane da se prethodno registriraju na službenoj internetskoj stranici Udruge kako bi se ubrzao proces prijave.

„U okolnostima „novog normalnog“ vrlo je važno promovirati zdravlje i sve aktivnosti koje
pomažu njegovu unaprjeđenju. Stoga su se i djelatnici Doma zdravlja Zagreb-Zapad, liječnici, fizioterapeuti i medicinske sestre, vrlo rado odazvali pozivu organizatora. Ovo je prije svega obiteljska utrka, stoga pozivamo sve obitelji s djecom i prijateljima da nam se pridruže ove sunčane subote i provedu lijepi dan u prirodu“, rekla je Danijela Lana Domitrović, mag. sestrinstva, Dom zdravlja Zagreb-Zapad.

Osim što vožnjom bicikla održavamo tjelesnu aktivnost i pridonosimo sveukupnom zdravlju,
također brinemo i o zaštiti okoliša te održivoj mobilnosti. Upravo to je okosnica ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna. Ove godine je popraćen sloganom „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ i zauzima se za održive alternative vožnji automobilom kako bismo zajedno postigli važan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine. U Republici Hrvatskoj je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti, a manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente. To su tjedan aktivnosti, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti i „Dan bez automobila“ koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj cjelokupnog Europskog tjedna mobilnosti. Više informacija o Europskom tjednu mobilnosti možete pronaći ovdje.

Komentari