Ovaj tjedan ne propustite priliku za odlazak u Kino Tuškanac: Retrospektiva filmova kultnog redatelja Fritza Langa

Retrospektivu njemačkih filmova Fritza Langa, jednoga od najznačajnijih redatelja svih vremena, priredilo je Kino Tuškanac, a na programu će od 1. do 6. listopada, biti deset Langovih njemačkih filmova nastalih od 1921. do njegova egzila iz Njemačke 1933.

Fritz Lang utjecao je na mnoge poznate redatelje, među kojima i na Luisa Bunuela, Alfreda Hitchcocka, Sergeja Ejzenštejna, Ingmara Bergmana i Orsona Wellesa.

Retrospektiva Langovih njemačkih filmova počet će u četvrtak, 1. listopada u 19 sati, projekcijom filmaMetropolis’ jednoga od najimpresivnijih djela zreloga nijemog filma, priopćilo je u ponedjeljak Kino Tuškanac.

Uoči projekcije uvodnu riječ o Langovu iznimnom značaju i mjestu u svjetskom filmu održat će filmolog Nikica Gilić.


Izvor: Facebook

U nastavku programa slijedit će prvi Langov zvučni film i jedan od najboljih filmova svih vremena ‘M’ (1931.), potom jedno od prvih važnijih ostvarenja znanstvenofantastičnoga žanra ‘Žena na mjesecu’ (1929.) i posljednji redateljev film prije egzila ‘Testament doktora Mabusea’ (1933).

Bit će prikazan i jedan od prvih uspjelih filmova špijunskoga podžanra ‘Špijuni’ (1928), jedno od ključnih dometa njemačkog ekspresionizma ‘Dr. Mabuse, kockar’ (1922 .u dva dijela), prvi veliki redateljev uspjeh ‘Umorna smrt’ (1921.), te čuvena legenda ‘Nibelunzi’ (1924. u dva dijela).

Fritz Lang (Beč, Austro-Ugarska, 5. prosinca 1890. – Beverly Hills, SAD, 2. kolovoza 1976.), pravim imenom Friedrich Anton Lang, bio je slavni redatelj i jedan od najpoznatijih emigranata njemačkog ekspresionizma, a mnogi njegovi filmovi su priznati klasici.

Bio je iz židovske obitelji koja je prešla na katoličku vjeru te je Lang odgajan kao katolik. Nakon završetka škole upisao se nakratko na tehnički studij, ali je kasnije studirao umjetnost. 1910. je otišao vidjeti svijet, putujući po Europi, Africi, Aziji i Tihom oceanu. Kada je izbio Prvi svjetski rat unovačen je u vojsku te je ratovao na fronti Rusije i Rumunjske gdje je bio ranjen tri puta, a dok se oporavljao pisao je ideje za scenarije.

Nakon što se zaposlio u studiju Ufa, počeo je raditi kao redatelj u Njemačkoj, spajajući popularne žanrove s ekspresionizmom. Njegov prvi film bio je ‘Halbblut’ iz 1919. a iduće godine sreo je svoju buduću suprugu i glumicu Theu von Harbou. Zajedno su napisali scenarije za filmove ‘Dr.Mabuse’, ep ‘Nibelunzi’ te slavni ZF ‘Metropolis’, kao i njihov prvi zvučni film “M”, triler o lovu na serijskog ubojicu djece.

Navodno mu je 1934. Joseph Goebbels ponudio poziciju urednika studija Ufa, usprkos tome što je njegov film ‘Testament Dr. Mabusea’ bio zabranjen u Njemačkoj zbog paralela glavnoga negativca s  Hitlerom, a Lang je pristao da bi narednoga dana napustio državu i pobjegao u Pariz. Njegova supruga ostala je pak u Njemačkoj jer je simpatizirala s nacistima.

Lang je kasnije otišao u Hollywood, pridružio se studiju MGM te režirao hvaljenu krimi dramu ‘Bijes’ u kojoj je glumio Spencer Tracy. U idućih 21 godinu snimio je 21 film u SAD-u.

Komentari