‘ODLUČNA’ Novi projekt Nine Đurđević u Galeriji Kranjčar, nastavlja svoje dugogodišnje istraživanje teme autoportreta

Foto: Galerija Kranjčar Facebook

Multimedijalna izložba “Odlučna”, novi projekt umjetnice Nine Đurđević koji tematizira još uvijek tabuiziranu temu – suicid, otvara se 18. ožujka u Galeriji Kranjčar.

Autorica tom izložbom nastavlja svoje dugogodišnje istraživanje teme autoportreta, sada kroz suočavanje s osobnim iskustvom unutar obitelji te kroz iskustva portretiranih osoba koje su se pokušale ubiti.

Portretirala ih je na mjestu gdje je pokušaj izveden, uz razgovor koji je snimila. Izložit će se devet portreta i dva autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid.

Svaki je portret popraćen tekstom, autoričinim dojmom tih susreta. Izložit će se i dva autoportreta koji su snimljena na mjestu samoubojstva autoričina oca i brata.


“Koristeći vlastito iskustvo unutar obitelji kao polazište, Nina Đurđević portretira osobe koje su pokušale suicid, nisu uspjele i danas su voljne otvoreno iznijeti vlastito iskustvo”, najavljeno je iz Galerije Kranjčar.

“S obzirom na to da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom”, dodaje se.

Osim davanja prostora za otvorenu komunikaciju o toj temi, izložbi je cilj osvijestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome i negdje drugdje već je dio cjelokupnog društva.

Upravo zato podrška i destigmatizacija neophodna je za zdraviji razvoj društva, ističe se u najavi.

Izložba, kojoj je kustosica Iva Prosoli, bit će otvorena do 10. travnja. Popratni program izložbe uključuje okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci i publika.

Komentari