NEPRIJATELJ NARODA, TKO JE ON? Možda i saznate, evo gdje, kada i kako

Ilustracija

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu “Neprijatelj naroda” Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića. Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena “Neprijatelj naroda” spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja.

Široko poznat narativ o pojedincu koji se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, “Neprijatelj naroda” bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame “Sablasti”, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića, kojemu je to prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ZKM-u, izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog.


“Pri tome će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava ‘Katalonac’ (Teatar &td) ili ‘Flex’ (KunstTeatar)”, ističe se u najavi.

“Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti; posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu, sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost. Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom ‘Neprijatelj naroda’, pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini”, dodaje se.

Predstava je nastala kao posljednja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, a u sklopu projekta Europski ansambl, koji vodi Oliver Frljić.

Glume Jasmin Telalović (Doktor Stockmann), Anđela Ramljak (Gospođa Stockmann), Ewelina Pankowska (Petra), Pjer Meničanin (Peter Stockmann), Jan Sobolewski (Morten), Adrian Pezdirc (Hovstad/Billing), Frano Mašković/Tenzin Kolsch/Claudia Korneev (Aslaksen) i Ugo Korani (Horster).

Ivan Penović potpisuje režiju i adaptaciju, scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografkinja Ana Fucijaš, dok projekcije osmišljava Lovro Mrđen. Za glazbu su zaduženi Karlo Mrkša i Filip Triplat. Lutke je izradio Miljenko Sekulić, oblikovatelj svjetla je Toni Modrušan.

Komentari