‘Nećemo gubiti vrijeme na suradnje koje nemaju perspektivu’ Kinokub Zagreb istupio iz Hrvatskog filmskog saveza

Photo: Facebook

Kinoklub Zagreb odlučio je istupiti iz članstva u Hrvatskom filmskom savezu, priopćio je predsjednik udruge Tomislav Šoban.

“Kinoklub Zagreb jedan je od osnivača Hrvatskog filmskog saveza, koji je osnovan s namjerom da djeluje kao savez svih klubova i udruga filmskih amatera s ciljem umrežavanja članica te promocije i podržavanja amaterskog video i filmskog stvaralaštva.

U zadnjih je nekoliko godina KKZ Savezu nudio ogromnu stručnu pomoć ukazujući na niz neregularnosti. U tom se periodu nedovoljno odlučivalo o strategiji zbog koje je Hrvatski filmski savez osnovan te je vodstvo Kinokluba Zagreb odlučilo prestati tratiti vrijeme i volonterske resurse na ukazivanje na probleme.

Nakon što je KKZ prilikom strateškog planiranja postavio jasnu misiju i viziju besmisleno je gubiti vrijeme na suradnje koje nemaju perspektivu“, navode u priopćenju.


Dodaju da je njihov cilj razvijati amatersku autorsku scenu te se žele udruživati s udrugama i organizacijama diljem Hrvatske koje imaju isti cilj. Hrvatski filmski savez, tvrde, ima niz problema koji proizlaze iz nepostojanja jasnog strateškog plana. Tek kada se HFS jasno usmjeri, KKZ se može postaviti u odnosu na njegove ciljeve.

“Stvaranje amaterske autorske scene nije samo automatizirano organiziranje manifestacija već uključuje sustavnost, dugoročni plan i program. Uvidjeli smo prilike za nove suradnje i modele razmjene znanja budući da je stvaranje scene jedan živi organizam koji treba nanovo preispitivati i usmjeravati kako bi autori/ice mogli/e razvijati vlastiti pristup, stil i inovativnost svojih projekata. Omogućavanje autorima da djeluju izvan financijskih i profesionalnih projekata na kreativan i inovativan način pridonosi razvoju filmske scene uopće. Također, organiziranje dugoročnih projekata i nezavisnih filmskih platformi pridonosi stvaranju novih autorica i autora, kao i razmjenu znanja s onim iskusnijima.

Zbog svega navedenog, Kinoklub Zagreb smatra da je istupanje iz članstva u HFS-u dio naše odgovornosti za budućnost amaterske filmske autorske scene. Svojim dosadašnjim radom KKZ je pridonio razvoju amaterizma koji nadograđuje uobičajenu i ustaljenu profesionalnu produkciju. KKZ svoj put svjesno gradi, ne prihvaćajući amaterizam zdravo za gotovo već promišlja nove i progresivnije modele djelovanja u filmskoj umjetnosti”, zaključuju.

 

 

Komentari