Ne propustite izložbu karikatura! Ove godine posebno je obrađena jedna tema!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista otvara se u utorak, 13. listopada u galeriji MORHa “Zvonimir”, a za posjetitelje će biti otvorena do 23. listopada 2020.

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, pa tako i izložbe karikatura koje su se trebale dogoditi tijekom posljednjih mjeseci, to ne vrijedi za izložbu članova HDK koja se održala svake od posljednjih 35 godina koliko društvo postoji, uključujući i ratne godine.

Osim želje da se ova tradicija ne prekine, tome svakako doprinosi i veličina izložbenog prostora galerije „Zvonimir“ u kojem je relativno lako poštovati epidemiološke uvjete i socijalnu distancu.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK društvo kao i uvijek koristi priliku predstaviti veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Bit će izloženo 140 radova.


Osim uobičajenih tema koje zanimaju karikaturiste, posebno je naravno obrađena tema pandemije koronavirusa i (ne)uspješno balansiranje između borbe protiv virusa i ekonomskog opstanka.

Izložbu prati katalog koji će osim sudionika dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada  međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizira po 25. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj. Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.

Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima, a u ovoj godini izolacije i svakojakih mjera kada je drastično smanjena izložbena aktivnost, vrijednost ove izložbe je tim veća.

Komentari