WALT DISNEY DAN: Uživajte u filmskom maratonu i zabavite se izradom Disney kolačića

Izvor: Pexels

Dan Walta Disneya obilježava se prvog ponedjeljka u prosincu u spomen i čast Walta Disneya, čiji je rođendan 5. prosinca.

Tijekom današnjeg dana diljem svijeta održavaju se Disneyevi filmski maratoni, ove godine ponajviše u krugu obitelji, a peku se i kolači u obliku Disneyevih likova. Chicago, grad Disneyevog rođenja, svake godine slavi Dan Walta Disneya na Disneyev stvarni rođendan.

Walter Elias Disney rođen je 5. prosinca 1901. Kad je bio mlad, obitelj je napustila Chicago i preselila se na farmu u blizini Marceline u Missouriju, gdje je pokazao sklonost crtanju i slikanju bojicama i akvarelima. Obitelj se preselila u Kansas City, Missouri, gdje je Disney studirao crtane filmove, a zatim je pohađao nastavu na Kansas City Art Institute i School of Design. Na kraju se obitelj vratila u Chicago, gdje je Disney išao u srednju školu. Tamo se usredotočio na fotografiranje, crtao za školske novine, samostalno je proučavao crtani film i stekao težnju da bude novinarski karikaturist. No stigao je Prvi svjetski rat, a Disney se našao kao vozač hitne pomoći američkog Crvenog križa u Europi.

Po povratku kući, Disney je radio kao crtač u komercijalnim umjetničkim studijima. U to je vrijeme upoznao umjetnika Uba Iwerksa, umjetnika.. Njih su dvoje otvorili su mali studio 1922. godine, gdje su koristili staru filmsku kameru za snimanje kratkih reklamnih filmova, napravili su seriju crtanih crteža i proizveli pilot film, Alice’s Wonderland (Alisa u Zemlji Čudesa). Studio nije dugo trajao i Disney se odlučio preseliti u Kaliforniju kako bi radio kao snimatelj. Ali kad je pilot Alice’s Wonderland privukao pažnju, ponovno je otvorio studio – ovog puta u Hollywoodu – sa svojim bratom Royem. Iwerks im se pridružio.


Iwerks i Disney smislili su novog lika, Mickeyja, miša, a pojavom zvuka u filmu s pjevačem jazza 1927. godine odlučili su unijeti zvuk u svoju animaciju i 1928. godine predstavili su Mickeyja u parnom brodu Willie, što je primljeno s velikim uspjehom. Nakon stvaranja Mickeyja došla je Minnie Mouse, a zatim Donald Duck, Pluton i Goofy.

Dugometražni filmovi stigli su u tvrtku 1937. godine izdavanjem Snjeguljice i sedam patuljaka. Nastavio je razvijati druge dugometražne filmove ranih 1940-ih, uključujući Pinocchio, Dumbo, Bambi i Fantasia.

Disney je počeo producirati filmove uživo, poput Odsutnog profesora 1961., a zatim Mary Poppins 1964. Walt Disney također se preselio u televizijski medij: Producirao je serije za djecu, poput Zorra i Davyja Crocketta; izlog nedjeljom navečer koji je tijekom godina prolazio pod brojnim imenima, poput Wonder Disney World of Walt Disney i The Wonderful World of Disney; i estrada s tinejdžerima, The Mickey Mouse Club.

Drugi dio Disneyeve ostavštine uključuje tematske parkove. Osmislio je koncept i sagradio Disneyland u blizini Los Angelesa 1955. godine. Počeo je graditi još jedan park, Walt Disney World, u Orlando Floridi, ali umro je prije nego što je završen – umro je 15. prosinca 1966. i Walt Disney Svijet je otvoren 1971. Od tematskih parkova do likova iz crtanih filmova, do animiranih crtanih filmova, Walt Disney ostavio je neizbrisiv trag u svjetskoj kulturi.

Walt Disney bio je veliki vizionar i sanjar, koji je do uspjeha došao isključivo upornošću i ambicioznošću. Njegovo carstvo ni 50 godina nakon njegove smrti, ne prestaje rasti, a ono što je najvažnije svojim radom uveselio je brojnu djecu diljem svijeta.

“Mala sirena”, “Mulan”, “Bambi”, najpoznatiji miš “Mickey Mouse”, samo su neki od filmova iz radionice kralja animacije 20. stoljeća uz koje smo odrasli.

Komentari